середа, 12 вересня 2018 15:30

В Україні можуть заборонити виробництво хутра
1

У вівторок, 11 вересня, у Києві відбувся круглий стіл щодо заборони виробництва хутра за участі народних депутатів, представників Мінприроди, Мінагрополітики та громадських активістів.

Під час заходу презентували законопроект, який передбачає заборону виробництва хутра в Україні. Як зазначають ініціатори законопроекту – громадські активісти Кампанії ХутроOFF – у європейських країнах триває процес законодавчої заборони виробництва хутра, і Україна має приєднатись до нього.

Так, станом на сьогодні 13 європейських країн прийняли законодавчу заборону хутрового виробництва (Великобританія, Австрія, Чехія, Німеччина, Нідерланди, Хорватія, Швейцарія, Сербія, Словенія, Македонія, Люксембург, Боснія та Герцеговина, Бельгія), триває процес заборони в Данії, Норвегії, Латвії, Швеції та інших країнах.

- Головною причиною заборони шкуродерень в Європі є невиправдана жорстокість до тварин під час їх утримання і забою. Хутрові виробництва також є об'єктами підвищеної екологічної небезпеки, що забруднюють ґрунт, водойми та повітря вірусами, бактеріями та токсичними речовинами. Світовий банк відносить хутрове виробництво до п'ятірки найгірших виробництв з точки зору забруднення довкілля важкими токсичними металами, – пояснює координатор Кампанії ХутроOFF Павло Вишебаба.

Через заборону в Європі бізнесмени переміщують свої хутрові ферми у країни, де відсутня заборона і слабкий еко-контроль, зокрема в Україну.

- Ми маємо заборонити їхню діяльність на законодавчому рівні, щоб зупинити переміщення брудних виробництв в Україну, – кажуть активісти.

Голова ГО "Шульгівська громада" Вікторія Льовкіна розповіла про згубні наслідки для мешканців від діяльності норкової ферми, яку відкрили два роки тому поблизу їхнього села Шульгівка, що на Дніпропетровщині.

- Сморід, мігрені, розлад сну, алергічні реакції та хвороби шляхів дихання – ось що отримали селяни Шульгівки від діяльності звіроферми. Експертизи підтвердили забруднення ґрунтових вод, і як наслідок – води в криницях мешканців села. Експерти попереджають, що через шість років вода в селі Шульгівка стане абсолютно непридатною для пиття, – наголосила Льовкіна.

За її словами, робочі місця, які обіцяв бізнесмен під час будівництва норкової ферми не виправдали очікування селян:

- Клітки з тваринами знаходяться на вулиці, там стоїть страшенний сморід. Влітку – це спека, а взимку – холод. Люди не можуть працювати в таких умовах, вони звільняються за 5 днів через жахливі умови праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За собак та індиків: у Києві показали зоозахисну рекламу з усього світу

Позицію Міністерства екології та природних ресурсів озвучила начальник Управління охорони біорізноманіття та біобезпеки Ганна Богданович:

- Ми підтримуємо ініціативу щодо заборони виробництва хутра та чекаємо якнайшвидшого подання цього законопроекту до Верховної ради України. Зі свого боку, ми забезпечимо його підтримку в профільному комітеті.

Відповідний законопроект уже було розроблено членами Комітету з природних ресурсів, природоохоронного та екологічного права АПУ спільно із зоозахисниками та екоактивістами. Документ було передано для ознайомлення присутнім народним депутатам. Зокрема, народний депутат України Андрій Помазанов зазначив, що підтримує вимоги громадянського суспільства і вважає за необхідне подати дороблений законопроект до Верховної Ради України.

- Я переконаний, що в залі Парламенту достатньо депутатів, які підтримують заборону виробництва хутра в Україні та зможуть забезпечити подання законопроекту та його проходження в комітетах.

Нагадаємо, що координаторами кампанії ХутроOFF подано онлайн-петицію до Верховної Ради за заборону шкуродерень в Україні. Її підтримали вже понад 7000 громадян, у тому числі культурні, громадські та державні діячі, зокрема літератори Любко Дереш, Ірена Карпа, Павло Коробчук, музиканти Христина Соловій, Katya Chilly, Марко Галаневич (ДахаБраха), Саша Кольцова (Крихітка), MariChebaта Panivalkova, ONUKA, суддя Верховного суду Ганна Вронська, Державний уповноважений Антимонопольного комітету України Світлана Панаіотіді, журналісти Громадського радіо, голова ГО "Екодія" Ірина Ставчук та багато інших.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть заборонити виробництво хутра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі