середа, 14 жовтня 2009 17:01

Китайську рептилію, кістки якої доводять теорію Дарвіна, назвали на його честь

У цієї рептилії були риси як примітивного птерозавра, так і представника пізнішого виду.

Виявлено викопні останки нового типу літаючої рептилії, яка жила більше 160 млн років тому, повідомили китайські та британські вчені.

Його назвали Darwinopterus - на честь відомого натураліста Чарльза Дарвіна.

За словами експертів, ця знахідка є першим переконливим доказом модульної теорії еволюції, що викликає багато суперечок.

Модульна теорія еволюції - коли в результаті природного відбору швидко змінюється не одна окрема риса, а ціла група характеристик виду.

Вчені виявили більше 20 нових викопних решток на північному сході Китаю. Вони мають схожі риси як з примітивними, так і з більш розвиненими птерозаврами або літаючими рептиліями.

Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Птерозаври, яких іноді називають птеродактилями, жили в період від 65 до 220 млн років тому.

Птерозаври жили 220 мільйонів років тому

До сих пір вченим було відомо про дві різні групи цих тварин: примітивного довгохвостого птерозавра і куцохвоста, що стояв на більш високому рівні розвитку. Однак про те, що було між ними, вчені могли лише здогадуватися, оскільки ніяких останків проміжних видів виявлено не було.

Залишки знайдені в гірській породі, що нараховує 160 млн років. Таким чином, вони можуть бути на 10 млн років старшими, ніж перший птах - Archaeopteryx.

За матеріалом: BBC

Зараз ви читаєте новину «Китайську рептилію, кістки якої доводять теорію Дарвіна, назвали на його честь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі