понеділок, 26 листопада 2012 05:52

Хропіння може підвищувати ризик розвитку раку - лікарі

Хропіння може підвищувати ризик розвитку раку - лікарі

Вчені з клініки Hospital de Valme в іспанському місті Севілья протягом 4,5 років спостерігали майже 5000 пацієнтів різного віку, які зверталися в клініку для перевірки на наявність у них обструктивного апное сну (великого числа зупинок дихання уві сні з істотною тривалістю кожного такого епізоду). Дослідники встановили залежність між хропінням під час сну та захворюванням на рак, повідомляють іноземні ЗМІ.

На момент початку дослідження в жодного з випробовуваних не було онкологічних захворювань.

Автори виявили, що чим сильніше в учасників дослідження виявлялися симптоми апное, тим частіше у них на протязі періоду дослідження діагностували різні злоякісні пухлини.

Наявність обструктивного апное сну підвищувало ризик розвитку різних ракових захворювань більш ніж в 2 рази в порівнянні з тими випробуваними, у яких зупинок дихання під час нічного сну не спостерігалося.

Іспанські вчені підкреслюють, що подібний зв'язок між апное і раком був виявлений ??тільки у чоловіків молодше 65 років.

Автори припускають, що провідним чинником онкогенезу була гіпоксія - кисневе голодування клітин організму, яке розвивалося в результаті частих зупинок дихання.

Зараз ви читаєте новину «Хропіння може підвищувати ризик розвитку раку - лікарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі