понеділок, 17 травня 2010 18:01

Гіпертоніки витрачають на ліки до 100 гривень на місяць

Гіпертоніки витрачають на ліки до 100 гривень на місяць

12 мільйонів українців мають підвищений тиск. Це біля 30% дорослого населення України.

Таку інформацію на прес-конференції повідомив директор національного наукового центру Інституту кардіологи ім. Стражеско Володимир Коваленко, передає кореспондент Gazeta.ua.

"За останні 10 років нам вдалося вдвічі підвищити виявлення хвороби. Людина, яка лікується від гіпертонії живе в середньому на 1-2 роки довше", - сказав лікар. Він зазначив, що з артеріальною гіпертензією пов'язані інфаркти, серцева недостатність, інсульти.

Так, 70% інсультів обумовлено високим тиском. І якщо за ним слідкувати, це знизить ризик інсульту вполовину.

Нормальний тиск людини 120 на 80 мм ртутного стовпчика. Якщо цей показник підвищиться до 140 на 90 мм ртутного стовпчика, потрібно негайно звертатися до лікаря.

"На відміну від більшості хвороб людства, підвищений тиск не болить. Людина може хворіти безсимптомно. Коли з'являються симптоми, хвороба вже запущена. Основний метод виявлення хвороби - замір тиску. Будь-який лікар, навіть стоматолог, зобов'язаний поміряти тиск перш ніж вводити якійсь препарати", - повідомив заввідділом симптоматичних артеріальних гіпертензій Інституту кардіології ім. Стражеско Юрій Сіренко.

Він повідомив, що лікування артеріальної гіпертензії в основному медикаментозне. Комбінації з двох препаратів для зниження тиску коштують від 30 до 100 грн. на місяць.

"Сьогодні в Україні заявилося нове покоління препаратів. Вони більш селективні і мають менше побічних ефектів. Людина, у якої підвищений тиск, приймає ці ліки роками й десятиліттями. Тому, призначаючи препарат, ми маємо бути упевнені, що він не викличе нові хвороби", - підкреслив Сіренко.

Лікар сказав, що у світі зараз проходять клінічні дослідження якісно нових методів лікування гіпертензії.

У Європі проводять імплантацію приладів, які допомагають знизити артеріальний тиск. Австралійці застосовують для зниження тиску радіочастотні хвилі, які впливають на ниркові артерії. У Швейцарії розробляють вакцину проти гіпертензії. Якщо буде доведена абсолютна безпечність методів, їх можна буде впроваджувати в Україні.

Щоб попередити хворобу, необхідно зменшити вживання повареної солі, алкоголю, припинити курити і ходити пішки щонайменше 30 хв. на день. Тридцятивідсоткова вірогідність розвитку хвороби обумовлена генетичною спадковістю.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Гіпертоніки витрачають на ліки до 100 гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі