середа, 07 квітня 2010 08:42

Батьки можуть не давати згоду на щеплення дитини – експерт

Батьки можуть не давати згоду на щеплення дитини – експерт

Батьки мають право не давати згоду на щеплення дитини від поширених інфекційних хвороб.

Таку думку на прес-конференції висловив замісник голови Управління охорони здоров"я Києва Володимир Загородній.

"Заява міністерства щодо штрафування тих батьків, які відмовилися щепити свою дитину, дуже смілива. У суспільстві немає однозначного ставлення до такої профілактики інфекцій. Тим більше що були здійснені кроки, які наробили шкоди добрим намірам. Та й офіційне законодавство вступає у протиріччя із цією заявою. 37 стаття закону про освіту чітко виписує: якщо дитину не щепили по календарю, то вона не може потрапити до дитячого садочку і до школи. А з іншого боку у батьків є право - дати згоду на щеплення чи не дати", - сказав лікар.

На думку Загороднього, ці питання дуже тонкі. І вони мають бути урегульовані. Однак, як і щеплення від грипу, вакцинація дітей повинна бути абсолютно добровільною справою.

"Найголовніше - це усвідомлення у суспільстві, що кращої профілактики інфекційних захворювань окрім щеплення ще ніхто не вигадав. Це єдиний шлях уникнути дитячих інфекційних захворювань, попередити інвалідність. Тому треба повертатися до щеплень відповідно національного календаря", - резюмував Загородній.

Нагадаємо, головний дитячий імунолог Людмила Чернишова заявила про необхідність штрафування батьків, які не дозволили щепити дитину.

"Законодавством передбачено, що батьки несуть відповідальність за здоров"я своїх дітей, але якогось покарання за можливі наслідки у разі відмови від щеплення не передбачено. Якщо дитина важко захворіла, а батьки не зробили їй необхідного щеплення від цього захворювання, то їх слід штрафувати", - переконана імунолог.

Зараз ви читаєте новину «Батьки можуть не давати згоду на щеплення дитини – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі