субота, 13 березня 2010 12:50

Українські науковці створили салат, який захищає від грипу (ФОТО)

Автор: Фото: Ірина Рибакова/Gazeta.ua
 

Трансгенний салат з геном інтерферону людини виростили науковці відділу генетичної інженерії Інституту клітинної біології та генетичної інженерії Національної академії наук. 100-грамова порція салату містить добову норму ліків, необхідних для профілактичного захисту людини від грипу.

Про це Gazeta.ua повідомив Юрій Шелудько, завідувач Лабораторії систем біосинтезу природних сполук, де розробляють їстівні ліки.

"Ген альфа-інтерферону людини було перенесено у звичайний салат. Інтерферон – це білок, який виділяють клітини людського організму у відповідь на вторгнення вірусів. Він перешкоджає розповсюдженню інфекції по організму. Присутність інтерферону може допомогти організму не захворіти або легше перенести хворобу. Саме за таким принципом діють препарати інтерферону для профілактики грипу, гепатиту й інших вірусних захворювань. Якщо з"їсти сирі листки трансгенного салату, в якому міститься інтерферон, людина (або тварина) буде захищеною від грипу та деяких інших вірусних хвороб", - пояснив Шелудько.

Він зазначив, що створення рослин, завдяки яким можна імунізуватися, - дуже перспективний фармацевтичний напрям для країн зі слабо розвиненою економікою. Адже вартість такої вакцини мізерна - рослина сама синтезує ліки.

Трансгенний салат випробовували на культурах клітин людини.

"Одну групу клітин обробили екстрактом з трансгенного салату, а іншу – з простого, - розповів Шелудько. - Потім спробували заразити клітини вірусом везикулярного стоматиту. Клітини, оброблені екстрактом салату, в якому був ген інтерферону, виявилися більш стійкими до вірусу".

Салат буде випробувано на мишах і морських свинках. Науковці також перенесли ген інтерферону у ріпак. В Інституті сподіваються, що у майбутньому ріпак-вакцину використовуватимуть у ветеринарії.

"Окрім цього ми культивуємо рослини, які містять лікарські речовини лише у окремих органах – коренях, стовбурі, листі чи квітках. Наприклад, ми штучно виростили трансгенну культуру коренів раувольфії зміїною. З цієї тропічної рослини видобувають речовини для лікування серцево-судинних захворювань", - зазначив науковець.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці створили салат, який захищає від грипу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі