середа, 20 жовтня 2010 16:47

Алкоголізм лікуватимуть на генному рівні

Алкоголізм лікуватимуть на генному рівні

Американські вчені з Університету штату Північна Кароліна виявили ген CYP2E1, здатний допомогти в боротьбі з алкоголізмом.

Відкриття було зроблено за підсумками експерименту, в якому взяли участь 200 пар студентів. Пара складалась з брата і сестри, у яких один з батьків страждав алкогольною залежністю.

Кожному піддослідного давали суміш алкоголю та соди, еквівалентну трьом середнім дозам. Через певні проміжки часу їх запитували: почуваються вони п'яними чи тверезими, сонними чи бадьорими?

Після порівняння отриманих даних з генетичним дослідженням студентів науковці зробили висновок, що 10-20 відсотків населення планети мають ген CYP2E1. За словами керівника досліджень професора Кірка Вілхелмсена (Kirk Wilhelmsen), отримані результати допоможуть у створенні ліків від алкогольної залежності. Наприклад, створені на основі гена препарати будуть здатні підсилювати чутливість і відразу до алкоголю.

Відзначимо, що підлітковий алкоголізм став національною проблемою для України. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, наша держава стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків у віці 11-15 років, які регулярно вживають алкоголь.

У цілому близько 40% українців у віці від 14 до 18 років вживають "градусні" напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед юної публіки за останні чотири роки виросло вдвічі. Причім міцні напої стрімко наздоганяють пиво по популярності.

За кількістю випитого українські дівчата не відстають від хлопців, а в старших класах навіть примудряються обігнати в цьому показнику.

За матеріалами Вести, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Алкоголізм лікуватимуть на генному рівні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі