Подивитися на квітку-смердючку їдуть з усього світу

Автор: фото: REUTERS
  На сувенірах із зображенням квітки Ботанічний сад заробив 50 тисяч доларів
На сувенірах із зображенням квітки Ботанічний сад заробив 50 тисяч доларів

У ботанічному саду міста Богор, що на острові Ява в Індонезії, розцвів аморфофалус — найбільша у світі квітка, запах якої нагадує трупний сморід або зіпсовану рибу.

Подивитися на квітку приїздять шанувальники екзотичної флори з усього світу. Адже індонезійський аморфофалус установив світовий рекорд, витягнувшись угору на 1,94 метра.

Коли ця рідкісна тропічна квітка, яка в природі росте тільки на острові Суматра, цвіла торік в університеті Медісона, США, люди стояли в довгих чергах, щоб на неї подивитися. Сувенірів із її зображенням продали на $50 тисяч. Директор університетського Ботанічного саду не відходив від аморфофалуса з лінійкою, чекаючи, що той виросте вищим за свого попередника.

— Вона справді гарна. І зсередини, і ззовні. Тільки мені страшенно цікаво, звідки йде цей запах, — збуджено каже один із відвідувачів саду в Індонезії.

Запах рослини пояснюють просто: мовляв, вона імітує трупний сморід, щоб привабити жуків і мух, які запилюють її. Вирощувати аморфофалус у неприродних умовах украй непросто, тому можна зрозуміти співробітників саду, які не приховують гордощів за своє досягнення.

"Трупну квітку" ботаніки описали 1878 року. Поза Індонезією вона вперше розквітла через 11 років, в Королівському ботсаду Великої Британії. Відтоді ботаніки змагаються, хто виростить вищий аморфофалус.

Зараз ви читаєте новину «Подивитися на квітку-смердючку їдуть з усього світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі