четвер, 15 листопада 2012 07:00

Кури відсиджуються в курнику перед морозами

Синоптики прогнозують довгу і холодну зиму. Снігопади почнуться з початку грудня.

Через глобальне потепління тануть льодовики. Тому більшає вологи і снігу, пояснює Анатолій Прокопенко з Інституту геофізики.

Донеччанка Єлизавета Мазур визначає погоду за народними прикметами. Вважає їх надійнішими за прогнози синоптиків.

— Моя бабуся казала, що як синиця зранку пищить — уночі мороз буде. А сама я 10-річною помітила — як горобці сидять, нашорошивши пір'я, після такого завжди йде дощ. Тоді почала записувати прикмети. Більшість справджуються, розповідає 33-річна Єлизавета Мазур.

Похолодання передбачає, спостерігаючи за свійськими тваринами. Тримає в господарстві по шестеро качок і гусей, 8-річного собаку. Найточніше передчувають погоду птахи, вважає Єлизавета.

— Гуски стояли на одній лапі, ховали голову під крило, тулилися одна до одної, навіть коли було тепло і небо чисте. Через добу почало холодати, знявся сильний вітер. А собака перед похолоданням катався по землі, лежав, підібгавши лапи.

Перед снігопадом узимку ворони і галки довго в'ються в небі, сідають на верхівки дерев. Гучно каркають перед заметіллю.

На мороз кури відсиджуються вдень у курнику, свині голосно рохкають, а корови п'ють багато води. Кімнатні канарки та папуги на мороз перестають співати, сидять мовчки.

Домашня птиця пожвавлюється на відлигу. Горобці, синиці та сороки перескакують з гілки на гілку. Свині чухаються.

Зараз ви читаєте новину «Кури відсиджуються в курнику перед морозами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі