четвер, 27 грудня 2007 17:40

Рік Земного Щура почнеться 7 лютого

  У червні цього року група вчених знайшла на індонезійському острові Папуа невідомий науці вид щурів. Вони уп’ятеро більші за звичайних і не бояться людей — виходять до стоянки науковців
У червні цього року група вчених знайшла на індонезійському острові Папуа невідомий науці вид щурів. Вони уп’ятеро більші за звичайних і не бояться людей — виходять до стоянки науковців

За східним календарем, 2008-й — рік Земного Щура. Він починається в період нового місяця — у січні–лютому, коли сонце входить у сузір"я Водолія. Наступного року новий місяць припадає на 7 лютого.

Щури живуть переважно в лісах. Але чорний і сірий пацюки швидко поширилися в місцях проживання людей. Вони водяться передусім у містах поблизу ринків. Живуть також уздовж теплотрас і можуть потрапляти до квартир — каналізаційними трубами вилізають із унітазу.

— У самців щурів у природному середовищі чітко виражена ієрархія. Це закладено в їхніх генах, — каже директор Інституту зоології Ігор Акімов.

— На вершині знаходиться супердомінант. Це найбільший і найсильніший пацюк. Він має двох перших заступників, які йому підкоряються, але між собою сваряться, бо не знають, хто з них старший. Вони мають чотирьох заступників, — розповідає Акімов. — Біля підніжжя піраміди — нікчеми, бомжі. Їх не поважає ніхто. Навіть самиці не дають дороги. А зами супердомінанта мочаться на них на знак приниження.

Самиці в ієрархічній піраміді участі не беруть. Вони — як приз, який має найдостойніший самець.

— Ієрарх має по три самиці. Він днями бігає лабіринтом і без причини всіх кусає — щоб боялися, — веде далі вчений. — А два зами в той час ходять до його самиць. Тому супердомінант виховує чужих дітей.

Гризуни добре орієнтуються в лабіринті.

— Один із британських дослідників у велике приміщення випустив мишей. На підлозі розсипав зерно. Повсюди розставив лабіринти — бо щур ніколи не біжить напряму через кімнату, а лише вздовж плінтусів, йому треба відчувати захист, — продовжує Акімов. — У таких умовах пацюки утворили ієрархічну піраміду.

Тварини живуть до трьох років. Довжина їхнього тіла 8–30 см, хвіст приблизно такої ж довжини, маса зазвичай не перевищує 500 г. Самка щура виношує потомство два тижні. У приплоді — до 13 щуренят. Пацюки, як барометри, передбачають погоду. На холод мостять кубло, на тепло — розкидають траву та гілки по клітці. Вони чутливі до перепадів тиску.

20 років тому в Західній Європі проти щурів винайшли отруту зоокумарин. Це трава із запахом сіна. У щурів від цього препарату починається кровотеча і не згортається кров. Та невдовзі у них виробилася протидія цій отруті.

Зараз ви читаєте новину «Рік Земного Щура почнеться 7 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі