четвер, 23 листопада 2006 18:20

Джека-різника тепер знатимуть в обличчя

  Фоторобот Джека-різника
Фоторобот Джека-різника

Британські дослідники вперше склали фоторобот Джека-різника, загадкового маніяка кінця ХІХ століття.

У відділі тяжких злочинів Скотланд-ярду проаналізували описи 13 свідків, звіти й висновки детективів, які 1888 року розслідували справу серійного вбивці. Керівник дослідження Лора Річардс відтворила найточніший на сьогодні портрет серійного вбивці. Джек-різник був коренастої статури чоловіком, віком від 25 до 35 років й зростом близько 165–170 см.

Британська поліція свого часу перевірила зо дві сотні злочинців. До списку підозрюваних у тих гучних убивствах занесли імена 10 осіб. Серед них виявився навіть онук королеви Вікторії принц Альберт Віктор, герцог Кларенс.

Щодо того, ким був Джек-різник, досі немає одностайної думки. Кілька років тому за розслідування взявся колишній слідчий Скотланд-ярду Джон Пліммер. Результати своїх пошуків він описав у книжці "Слідами Вайтчепельського маніяка". У ній Пліммер стверджує, що Джек-різник був російським лікарем Олександром Педченком.

Після вивчення архівів Скотланд-ярду та ознайомлення з доказами вікторіанської доби, Пліммер описав психологічний портрет маніяка. Зіставивши всю отриману інформацію, він зробив висновок, що маніяка притягали до слідства як підозрюваного, але справу не довели до кінця.

Пліммер також зайшов у глухий кут. Тоді він звернувся до болгарської сліпої провидиці Ванги. Слідчий дав їй носову хустинку, яку вбивця загубив на місці злочину. Ванга розповіла, що слід власника носовичка веде у Санкт-Петербург, а звідти — в Полтаву. Там нібито 42-річний вбивця наклав на себе руки.

Пліммер намагався щось з"ясувати у Петербурзі, але під час жовтневого перевороту всі архіви знищили. Слідчий вирушив у Полтаву. Там знайшов кримінальні справи Олександра Педченка про два скоєні ним жорстокі убивства, за почерком схожі на лондонські злочини. Цікаво, що полтавським криміналістам кінця ХІХ століття вдалося "вичислити" вбивцю, але затримати його вони не змогли. Напередодні арешту Педченко повісився у кімнаті, яку знімав у міщанки Ганни Перепелиці.

Зараз ви читаєте новину «Джека-різника тепер знатимуть в обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі