вівторок, 24 вересня 2013 07:15

До кінця століття потеплішає на п'ять градусів. Для катастрофи достатньо двох

12 вересня на Одещині за вечір випала річна норма дощу. Із берегів вийшли річки Анчорак і Когильник. 114 людей ночували в сільських радах, бо хати залило. Кульова блискавка вбила чоловіка з конем, а 71-річна пенсіонерка захлинулася, коли впала у воду. Востаннє такі дощі були восени 1988-го, згадують місцеві. Хати заливало по вікна, а дерева виривало з корінням. Тоді ніхто не загинув.

— Початок осені завжди дощовий, — каже Людмила Савченко, начальник відділу метеопрогнозів Гідрометеоцентру. — Це типова для України погода. Холод і опади приходять до нас із Балкан або західної Європи. Цьогоріч осінь буде мокріша. Тепло потримається пару днів, а тоді знов опади.

Тепер осінь у нас починається не з 1 вересня, а із 15 серпня, каже професор Вазіра Мартазінова. Складає довготривалі прогнози погоди в науково-дослідному інституті.

— Найбільше дощів пройде на Львівщині, Закарпатті й Донбасі. З кінця жовтня до середини грудня тепло чергуватиметься з дощем по всій Україні, — каже вона.

Раніше дощі йшли постійно, але помалу, пояснює столичний кліматолог Ірина Трофимова. Нині ж за кілька днів випадає місячна норма. Проте річний обсяг лишається незмінним.

— Сезонів злив, як у Таїланді чи Америці, у нас не буде. Клімат так кардинально ще не змінився, — каже.

— За останні пару років побільшало дощів восени і поменшало весною, — пояснює Ірина Ставчук, координатор зі зміни клімату Національного екоцентру. — В Україні змінюється клімат. Усі стихійні лиха стають агресивніші. Засухи спекотніші, буревії сильніші.

Зараз дощить удвічі більше порівняно з ХХ століттям. Те саме в Європі. Раніше про глобальні зміни клімату вчені говорили обережно. В останні роки визнали, що саме вони провокують довгі дощі або засухи.

— Люди спалюють забагато вугілля і газу. Це збільшує парникові гази в повітрі. Вологи на планеті не додалося, але опади перерозподіляються. Там, де дощів було багато, їх побільшає. У Китаї, Індії може лити довше 40 днів. Хоча раніше — щонайбільше два тижні. А в Африці навпаки. Дощ був раз на місяць, а тепер удвічі рідше. Погоду стає важко передбачити, бо мінлива.

У Китаї наприкінці літа через зливи загинули 69 людей. Деякі потонули у власних машинах. 100 туристів два дні не могли виїхати додому. Науковці кажуть, країна завжди була дощовою, але вперше загинули люди.

— Як палитимуть вугілля і газ такими темпами і далі, до кінця століття потеплішає на п'ять градусів. Для глобальної катастрофи достатньо двох. Тоді північ планети затоплюватиме, а на півдні постійно будуть буревії і спека. На Одещині, Миколаївщині пересихатимуть річки. Стане важко знайти якісну питну воду, бо поменшає прісних водойм.

Степи України за пару десятиліть можуть перетворитися на пустелі, каже академік Національної академії аграрних наук Олександр Іващенко. На Дніпропетровщині і в Кіровоградській області буде тепло, як зараз у Криму. А на Львівщині, Волині й на Закарпатті удвічі побільшає паводків.

На планеті стане холодніше на вісім градусів

Учені прогнозують два сценарії зміни клімату на планеті — глобальне потепління і похолодання.

— Якщо температура зросте, під воду до 2100 року підуть Нью-Йорк і Бостон, — каже Анастасіос Цоніс, професор університету зі штату Вісконсін, США. — Також Сан-Франциско, яке стоїть на розломі тектонічних плит. Може затопити Марсель у Франції, Санкт-Петербург, Гамбург. За прогнозами, до літа 2013 року мали розтанути всі льодовики Півночі. За рік крижаний покрив Арктики справді скоротився на 4,5 мільйони кілометрів. При таких темпах до кінця століття рівень океанів підніметься на 1,6 метра. За 100 років підтоплять прибережні міста по всіх материках.

2012-го вчені дізналися, що льодовики почали охолоджуватися.

— Лід площею з пів-Європи вже розрісся від канадських островів до північних берегів Росії. Цього ніхто не передбачав. Якщо так буде ще 100 років, планета охолоне на вісім градусів. Там, де влітку було 25, стане 17. А 10-градусний мороз стане 18-градусним. Похолодання може тривати до 15 років. Тоді льодовики знову почнуть танути. Це буває циклами.

Зараз ви читаєте новину «До кінця століття потеплішає на п'ять градусів. Для катастрофи достатньо двох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі