вівторок, 19 лютого 2013 07:30

Виділену для церкви землю священики віддали під багатоповерхівку

Автор: Фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернополянка Ольга Дзюбановська показує паркан, яким обгородили ділянку церковної землі на вулиці Гетьмана Орлика, 1а. Там, між недобудованою церквою і сусіднім домом, планують звести багатоповерхівку
Тернополянка Ольга Дзюбановська показує паркан, яким обгородили ділянку церковної землі на вулиці Гетьмана Орлика, 1а. Там, між недобудованою церквою і сусіднім домом, планують звести багатоповерхівку

— Це не вміщається ні в які рамки. Міська рада віддала землю церкві, а вони вирубали все й будують багатоповерхівку, — тернополянка 71-річна Ганна Марусенко з вул. Гетьмана Орлика розповідає про новобудову поблизу свого дому.

— Он біля нашого вікна росте стара верба, вросла коріннями в каналізацію, вічно та протікає, — говорить її сусідка 68-річна Ольга Дзюбановська. — Ми хотіли зрубати, так у жеку пригрозили дати нам 3 тисячі штрафу. Щоб офіційно вербу зрубати, три роки в міську раду бігаємо. А церковники вирубали 50 дерев — і нічого.

Ділянку площею 1 га міська рада виділила греко-католицькій парафії у 1990-х. З 1998 року там зводять храм, відправи проводять у прибудові.

— Я сама до тої церкви ходжу, — каже Ганна Василівна. — Думала, біля неї скверик зроблять, щоб люди мали де паску святити. А то ж стають з кошиками на асфальті.

Місцеві зібрали підписи проти будівництва. Священик на зустріч не прийшов.

— Люди пішли до нього, а він каже: "Я на Голгофу не піду". Певне, чує за собою гріх. Пояснив, що до кінця липня має здати церкву. Грошей нема, от він вирішив частину землі продати забудовнику. Якби він усі пожертви пускав куди треба, то давно вже добудував би, — додає Дзюбановська. — А то поставлять нам висотку й цілодобово у нас ніч буде. І як то уявити — багатоповерхівка впритул до храму?

Місцеві просять міську раду заборонити будівництво. 7 лютого запланували збори.

— У керівництва найближчої школи попросили впустити нас в актовий зал, — каже активіст 33-річний Ігор Сцібайло. — Вони погодилися, а потім передзвонили: "Нам дуже впливові люди дзвонили, щоб ми не допомагали. Вибачте".

Настоятель храму Володимира і Ольги 55-річний Роман Цюпка пояснює, що рішення звертатися до інвестора ухвалив церковний комітет. Іншої можливості добудувати храм не мали. Скільки поверхів матиме споруда, невідомо. Її макет досі не готовий.

Зараз ви читаєте новину «Виділену для церкви землю священики віддали під багатоповерхівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі