четвер, 05 листопада 2009 22:45

Вкладникам кредитної спілки не повертають гроші

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Микола Минка показує офіс кредитної спілки ”Лубно” у місті Миргород Полтавської області. Він не може повернути вкладені 10 тисяч гривень. Приміщення арештоване, на його дверях часто з’являється напис ”Балакшій — ворюга”
Микола Минка показує офіс кредитної спілки ”Лубно” у місті Миргород Полтавської області. Він не може повернути вкладені 10 тисяч гривень. Приміщення арештоване, на його дверях часто з’являється напис ”Балакшій — ворюга”

Понад 30 осіб зібралися минулої п"ятниці біля приміщення міжрайонної прокуратури в місті Миргород на Полтавщині. Вони — вкладники кредитної спілки "Лубно", яка не повертає грошей. Вимагають покарати її засновників.

— Кажуть, через наші листи звільнили Балакшія (Володимир Балакшій — заступник прокурора, на момент заснування кредитної спілки очолював прокуратуру. — "ГПУ"), — перемовляються між собою. — Але він у лікарню ліг. Хоче уникнути відповідальності.

Кредитна спілка "Лубно" почала працювати сім років тому. Мала філії у містах Кременчук, Лубни, Полтава, Миргород. Майже дві тисячі осіб вклали до неї свої заощадження — загалом 30 млн грн. За них отримували відсотки — від 15 до 28 річних, залежно від договору. Майже 300 людям спілка надала позику.

— Діяльність кришував прокурор Балакшій, — кажуть вкладники. — Керівниками були дві його доньки, зять і кум мера Андрій Осінній.

Усе хочуть списати на "пішаків"

Торік у грудні спілка перестала повертати вклади. Люди обурилися, поскаржилися до обласної прокуратури. У березні за фактом шахрайства порушили кримінальну справу, за два місяці керівників спілки підозрювали й за статтею "Службове підроблення". Вкладники зверталися до суду, який ухвалив понад 400 вироків. Згідно з ними вклади мали повертати у міру надходження до спілки коштів від нових позичальників.

— Надійшло майже 300 тисяч, але до виконавчої служби потрапили 22 тисячі. Думаємо, решту ділять слідчі, щоб справу закрити, — обурюється 59-річний вкладник Петро Ткач. — У мене 32 тисячі лежить. Я два місяці назад привіз рішення суду, а грошей досі не отримав.

— Дрібні вкладники відсіялися, бо зневірилися, — пояснюють пайовики. — Крупних, які мали від мівмільйона до мільйона гривень, змусили замовкнути слідчі. Мовляв, не пояснять походження таких статків.

— Ми думали, що слідство буде об"єктивним, — махає рукою вкладниця Валентина Семенівна, 64 роки. — Але все хочуть списати на "пішаків". Заарештували трьох осіб, обшукали. Але у них нема ні значних коштів, ні автомобілів, ні нерухомості. Це мають основні фігуранти — родичі Балакшія й Осінній.

Вкладники написали скарги президентові, до Генеральної прокуратури. Слідство арештувало торговельний центр вартістю 21 млн грн, який належить Осінньому, та квартири керівників спілки.

Зараз ви читаєте новину «Вкладникам кредитної спілки не повертають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі