середа, 22 серпня 2012 06:30

Висотку планують звести на місці братської могили

У Києві на братській могилі жертв бомбардування 1943 року мають намір спорудити житловий комплекс "Лісова палітра" — шість 25-поверхівок і торговельно-розважальний центр. На місці поховання запланований в'їзд у підземний паркінг. Квадратний метр продають за 6,5 тис. грн. Оголошення розмістили на білбордах, в метро та інтернеті. Будівництво ще не починали, однак перший об'єкт обіцяють здати наступного року.

Ділянка розташована на вул. Сошенка, 33, на пагорбі. Межує з селищем Шевченка. Територія площею 1,7 га огороджена парканом, ворота зачинені на защіпку. За ними — стара двоповерхівка з облущеною штукатуркою: майстерня аспірантів Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури. На ґанку лежать кілька старих номерів журналу "Плейбой". За кілька метрів — голубник і двоповерхівка з майстернями Спілки художників. Біля неї — огороджена металевим парканом могила. На хресті табличка "Здесь похоронены женщины и дети, 23 человека, погибшие во время бомбежки 14-Х-43 г. Среди них Полищук Е.Н.". Територією бігають собаки.

Ділянку орендує Спілка художників. 2007-го тодішній мер Києва Леонід Черновецький дозволив звести тут житловий комплекс.

У п'ятницю о 19.00 біля могили збираються з десяток людей, що мешкають поряд.

— Санепідемстанція дала дозвіл на будівництво без виїзду на місце — про могилу ні слова. Хочеться спитати: "Як це ви підписали — вам грошей дали?" — говорить 69-річний Юрій Врублевський. — Якби ми шум не підняли, приїхав би вночі екскаватор із вантажівкою, вигорнули б цю могилу і більше не згадали б. Перенести поховання складно, щонайменше має бути дозвіл родичів.

Наталія Бастун показує копії документів:

— Ми робили запит. У фірми-забудовника немає дозволу будувати, немає затвердженого проекту. У червні приїхали робітники і зрізали паркан навколо майстерні, знесли столярний цех. Ще хотіли поставити битовку, щоб квартири продавати. Викликали міліцію, вони будівельників виставили. Усе це схоже на аферу: житло економ-класу у висотках — це нонсенс, там тільки комунальні послуги на 40 відсотків дорожчі.

— Квартири вони продають із квітня. А бити скважини, щоб дізнатися, яка тут земля, почали у червні, — додає Врублевський. — Ґрунт наскрізь струмками пронизаний, раніше болото було. 80 сантиметрів прокопати — і вже вода.

— В начале Сошенка висит знак — машинам, тяжелее 3,5 тонны, проезд запрещен, — розказує 45-річна Валентина Безменова-Чужба. — Тут легковушка проїжджає, то гора трясеться. А як будівельна техніка почне гасати, наші будинки порозсипаються. Наприкінці травня на збори прийшов директор фірми-забудовника Андрій Хасанов. Сказав: "Мої будинки стоятимуть, а ваші — не знаю".

29-річний Олег Кочерга, один із членів ініціативної групи, вітається з усіма, махає рукою охоронцям у камуфляжних штанях. Ті сидять за 20 м на старому лежаку.

— Їх тут троє чергують, від фірми-забудовника, — говорить. — Ми оформили документи на безстрокову акцію протесту, чергуємо по 2 години, цілодобово. Периметр ділянки більше 200 метрів: швидко обнести це все забором нереально, а нешвидко — ми не дамо. Кожен вийде за своє. Бо як на цьому місці будуть висотки, то приватний сектор зникне, застроять усе.

Договір із "Будестейтом" Спілка художників уклала через вигідні умови, пояснює 64-річний Володимир Зінченко, заступник голови організації.

— У нас тут 29 майстерень. А вони обіцяли звести будівлю на 60. За договором — тільки після цього Спілка надає дозвіл на спорудження житла. Місяць тому ми звернулися до забудовника з вимогою зняти оголошення щодо продажу квартир. Заявляти, що тут будуть 25-поверхівки, Андрій Хасанов не мав ніякого права. 2007-го нашому тодішньому партнеру не дозволили зводити навіть 18 поверхів. Рекламувати висотки, яких тут не може бути, — непорядно і неправильно. Можливо, будемо шукати нового партнера.

Могили у реєстрі поховань немає — тому санепідемстанція дозволила будівництво. Потрібно провести дослідження, але в літню пору санітарні норми забороняють торкатися могил. Після експертиз буде рішення — про перенесення чи увічнення на цьому місці. Руйнувати могилу ніхто не буде.

— 6,5 тисячі гривень за квадратний метр — ціна занадто низька для 25-поверхівки, — говорить директор Інституту політичної освіти, депутат столичної міськради 37-річний Андрій Странніков. — Це максимум собівартість. Виходить, фірма працює в нуль? Далі, не розроблений проект будівництва — вони продають повітря. Висотки зводити не можна, ця ділянка належить до "території садибної забудови" — можна будувати не більше чотирьох поверхів. Це схоже на квартирну аферу. Думаю, Спілку художників просто використовують, щоб залізти на цю ділянку.

На інтернет-сторінці "Лісової палітри" розміщена довідка: товариство з обмеженою відповідальністю "Будестейт-ТД" має право на зведення житлових і нежитлових будівель, купівлю-продаж власного нерухомого майна тощо. Керівником зазначений Андрій Хасанов. Дозволи на спорудження на вул. Сошенка, 33 чи будь-які інші документи на сайті відсутні. За номером, наведеним у довідці, додзвонитися не вдалося. З двох телефонів відділу продажу один "тимчасово не обслуговується", за другим — не відповідають.

Зараз ви читаєте новину «Висотку планують звести на місці братської могили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі