неділя, 30 липня 2006 14:57

"Викрали найліпші картини"

  Майстерня Юрія Герца знаходиться на шостому поверсі багатоквартирного будинку
Майстерня Юрія Герца знаходиться на шостому поверсі багатоквартирного будинку

У четвер уночі обікрали майстерню відомого закарпатського митця 75-річного Юрія Герца. З будинку на вулиці Лермонтова в Ужгороді викрали 24 картини. Так стверджують у правоохоронних органах. Сам художник запевняє, що поцуплених полотен більше.

Його майстерня знаходиться на шостому поверсі багатоквартирного будинку майже в центрі міста. Юрій Герц разом із дружиною Наталею, 75 років, розмовляє з високим молодим чоловіком.

— Ставте стільки датчиків, аби було добре, — розпоряджається пані Наталя. — Можна один біля входу, а другий — біля вікна.

— От замовили датчики, які працюватимуть як відеокамери, — каже пан Юрій. — Щоб не сталося другого пограбування.

Дружина вам допомагає?

— Вона теж художник — створює гобелени. Це наша спільна майстерня, — пояснює господар. І розповідає, як дізнався про пограбування.

— О восьмій годині ранку я прийшов у майстерню. Помітив, що залізна решітка відчинена. Спочатку подумав, що прийшли колеги, бо в цьому приміщенні ще троє художників мають майстерні. Але зайшов до кімнати і побачив рами від моїх картин. Одразу кинувся вниз до сусідів викликати міліціонерів. Вони приїхали, зняли відбитки і сказали чекати, — художник витирає серветкою спітніле чоло. — Викрали найліпші картини, які я колись малював.

Сусіди кажуть, що вночі нічого не чули.

— Я не міг заснути до четвертої ранку, — розповідає Юрій Роман, 45 років,  квартира якого найближча до майстерні. — Але ніяких звуків не чув. Хоча міліція каже, що пограбування сталося близько третьої ранку.

— Картини, котрі познімали зі стін, для мене багато важать, — каже Юрій Герц. — Пропало понад два десятки, а ніби вкрали всю галерею.

Серед зниклих полотен — "Воскресіння" 2000 року, вартістю близько $5 тис., "Карпатська осінь" 1995 року, яку оцінюють у $6 тис., та інші картини в стилі постімпресіонізму.

Пограбування сталося близько третьої ранку

— За мої роботи не давали менше, ніж тисячу доларів, — стверджує художник. — Викрадені полотна попередньо оцінені в 200 тисяч гривень, але насправді вони коштують значно більше.

Малюєте переважно пейзажі?

— Та ні, — махає рукою. — Природа — то другорядне. Я малюю Закарпаття: селян, весілля, хати, церкви.

Довго пишете одну картину?

— Бувало, й через п"ять років вертався до полотна, — каже художник.

Викрадені картини він виставляв у Києві та за кордоном.

— Приходило багато людей, цікавилися в першу чергу "Воскресінням", — розповідає господар. — Тому не виключаю, що в майстерні напередодні побували й самі злодії.

До 1986 року Юрій Герц із дружиною жив у Мукачевому. Каже, що дві виставкові колекції втратив там через стихію:

— 1979-го була повінь, а моя майстерня в підвалі. Вода зруйнувала найкращі роботи. А тепер нова напасть — злодії. Мене вперше грабують. Біда, що живу далеко від майстерні — аж на вулиці Грушевського.

Картини Юрія Герца виставляються в музеях Словаччини, Угорщини, Франції. Багато полотен купили закордонні цінителі мистецтва.

Художників грабують досить часто.

— Нещодавно вкрали тринадцять картин Юрія Рогача, перед тим пограбували Василя Шепу, — каже Юрій Герц.

До трьох сусідських майстерень злодії виламали двері, але полотен не чіпали.

— Видно, що викрадачі мали конкретне  замовлення саме на мої роботи, — вважає художник. — Бо в Сабова, Звенигородського та Люди Корж нічого не забрали.

Картини залишаються в Ужгороді

— Ми вже вийшли на слід викрадачів, — розповів в.о. першого заступника начальника Ужгородського міськвідділу міліції Володимир Огняник, 33 роки. — Але я не можу розголошувати деталей слідства. Скажу тільки, що підозрюється група осіб. Картини, за нашою інформацією, планували вивезти на схід України або до Києва. За кордоном, як поінформували фахівці, ці полотна не мають високої ціни. Викрадачі поки що зберігають картини Герца в Ужгороді.

Зараз ви читаєте новину «"Викрали найліпші картини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі