понеділок, 12 лютого 2007 17:25

Валентин Цуркан задушив молоду дружину

Автор: фото: Олена ТАЛАЄВА
  Валентин Цуркан після затримання в райвідділку міліції Ананьїва на Одещині
Валентин Цуркан після затримання в райвідділку міліції Ананьїва на Одещині

"Я не вийду з двору навіть, коли Цуркан лежатиме за хвірткою і ворони йому очі клюватимуть. Моя дитина отам гниє, — показує в бік сільського кладовища жителька села Кучурган Роздільнянського району на Одещині Тетяна Харченко, мати вбитої чоловіком 24-річної Ірини Цуркан.

— А тих Цурканів усіх треба судити, як співучасників. Ніколи не повірю, що вони не знали про вбивство".

Ірина Харченко закохалася в 19-річного Валентина Цуркана в десятому класі. Вони зустрічалися сім років. Чоловік закінчив медучилище й чекав, коли Іра довчиться в Одеському медінституті. Весілля відгуляли в 2005-му.

Родину Харченків-старших у Роздільнянському районі добре знають. Тетяна й Валерій торгують запчастинами до автомобілів. Кілька років тому звели новий будинок на вулиці Леніна. Навіть у багатому прикордонному селі дім Харченків виділяється серед інших. Коли підходиш до нього, на подвір"ї автоматично спалахують десятки ліхтариків.

Після весілля Харченки подарували дітям старенького "москвича", купили в Кучургані будинок. Молода пара їздила з батьками Ірини торгувати по навколишніх базарах.

У червні минулого року молоді Цуркани поверталися з базару до міста Роздільне на Одещині. Валентин був напідпитку. В Ананьївському районі їхній "москвич" збив мотоцикліста. Машину занесло на автобусну зупинку, де цілувалася пара підлітків. Від удару загинула 14-річна дівчина. Цуркани втекли з місця пригоди.

Валентин знав, що їх шукатимуть — люди бачили машину під час аварії. Зранку наступного дня Валентин з Іриною зібрали речі та поїхали до Одеси. Найняли кімнату в гуртожитку. Ірина влаштувалася на роботу в аптеку. Валентин сидів удома. Боявся, що його схоплять на вулиці.

Як жило подружжя наступні три місяці, відомо зі свідчень самого Валентина та тещі. Чоловік каже, що жінка наполягала, щоб він ішов працювати, й через це між ними виникали сварки. Теща стверджує, що донька часто їй телефонувала з мобілки, скаржилася на життя. Мовляв, вона заслуговує на більше, треба розлучатися. В аптеці, де працювала Ірина, розповідають, що в неї з"явився інший чоловік — Сергій із міста Білгород-Дністровський.

В Одесі Цуркани переховувалися ціле літо. На початку вересня вони поїхали провідати батьків Валентина у село Точилове Ананьївського району на Одещині.

— Востаннє Ірочка подзвонила мені об одинадцятій  вечора 3 вересня з Точилового, — промовляє крізь сльози Тетяна Харченко. — Сказала, що доїхали без пригод.

Зранку наступного дня Тетяна Харченко отримала повідомлення з мобільного доньки: "Мене побив і зґвалтував Сєрьожа. Іра". Потім жінка була "поза зоною".

За два дні Тетяна Харченко приїхала в Точилове до сватів. Дізналася, що вранці 4 вересня невістка подалася з села невідомо куди.

Навіть після смерті була гарною, як модель

Пані Тетяна написала заяву в міліцію про зникнення доньки. Ірину оголосили в розшук. Міліціонери з Білгород-Дністровського району кинулися шукати згаданого "Сєрьожу". А через тиждень до райвідділу Ананьїва зателефонувала схвильована жінка й сказала, що в Точиловому напився й хуліганить Валентин Цуркан.

— Коли я почув "Цуркан", одразу згадав про ДТП зі смертю, — розповідає "ГПУ" 43-річний начальник міліції Ананьїва Євген Орловський.

Міліціонери затримали Валентина. Того ж дня до райвідділу приїхав батько Ірини Валерій Харченко.

— Він почав розповідати про зниклу доньку. Я його уважно слухав, але вже знав, що Ірини немає в живих, — каже Орловський. — Бо Цуркан у всьому зізнався на першому ж допиті. Спочатку казав, що в усьому винна дружина. Та хвилин за п"ять у нього здали нерви.

Валентин розповів, що по приїзді до батьків вони з дружиною повечеряли, випили домашнього вина. Свекруха поїхала в гості, батько ліг спати у літній кухні. Молодь залишилася в хаті сама.

Уночі Цуркани посварилися. Прямо в ліжку Валентин сильно вдарив жінку. Та без тями впала на підлогу. Потім знайшов у хаті молоток й двічі стукнув її по голові. Від удару держално зламалося. Для впевненості Валентин задушив дружину, яка ще харчала в судомах.

Чоловік зняв із тіла Іри прикраси, загорнув труп у старе покривало й прикопав у занедбаному колгоспному садку. Золото викинув у річку, одяг і сумочку — до туалету на ананьївському вокзалі. Батькам уранці повідомив, що Ірина поїхала з дому першим автобусом. Присягався, що в червні, коли збили "москвичем" дитину, за кермом була дружина.

— Цуркан хотів звалити на неї вину за аварію й довести, що Ірина втекла без вісті, — говорить Євген Орловський. — Добре продумав своє алібі. Послав СМС-ку тещі. Дзвонив навіть до аптеки, де працювала дружина. Питав за Ірину й "Сєрьожу".

За кілька днів Ірину поховали у Кучурганах.

— Я вже більше 20 років працюю в міліції, — додає начальник райвідділу. — Мене нічим не здивуєш. Але Ірина Цуркан вразила. Навіть після смерті була гарною, як модель.

Від Валентина Цуркана відмовилися батьки й сестра. Вони не найняли адвоката і не носять йому передач. Днями за його справою почалося слухання в Ананьївському районному суді.

Зараз ви читаєте новину «Валентин Цуркан задушив молоду дружину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі