середа, 22 серпня 2012 07:15

У приїжджих до Києва видурюють 1400 гривень

Автор: фото: Володимир ХОМ’ЯК
  Ігор Шевченко приїхав до Києва із Сімферополя. Оголошення про оренду кімнати знайшов на сайті ”Сландо”. Однак за вказаним номером відповіла псевдорієлтор
Ігор Шевченко приїхав до Києва із Сімферополя. Оголошення про оренду кімнати знайшов на сайті ”Сландо”. Однак за вказаним номером відповіла псевдорієлтор

У Києві працюють псевдорієлтори. За 1,4 тис. грн обіцяють поселити приїжджих у кімнату гуртожитку, однак надають лише список столичних гуртожитків.

— Я приехал в Киев в начале лета, — розповідає сімферополець 22-річний Ігор Шевченко. — Влаштувався актором у дитячий клуб "Печера казок". Виступаю у костюмах мультиплікаційних героїв на святах. Спочатку жив з подругою, а недавно вона вернулася додому. Шукав кімнату. На сайті "Сландо" знайшов оголошення про кімнати гуртожитку за 1400 гривень на місяць. Зателефонував. Дівчина представилася Юлею, запросила в офіс на вулиці Льва Толстого, 45. Показала фотографію кімнати, сказала, що вона в гуртожитку на вулиці Артема, 52а біля метро Лук'янівська. Підписали договір, я заплатив 1400 гривень й одразу туди поїхав.

За вказаною адресою є гуртожиток на три корпуси. Однак там немає вільних місць.

— Я передзвонив рієлторам, — продовжує Ігор. — Кажуть: не панікуй, усе нормально, зараз приїде Міша і все вирішить. Мовляв, моя кімната у четвертому корпусі. Виходжу на вулицю: ніякого четвертого корпусу немає. Його тільки почали будувати. Знову дзвоню Міші — "Буду через 15 хвилин". Потім знову переніс зустріч.

Рієлтор так і не прийшов. Ігор поїхав до них в офіс на вул. Льва Толстого. Там чекали інші обдурені та міліціонери. Ігор Шевченко написав заяву до міліції.

На першому поверсі при вході до будинку №45 на вул Льва Толстого сидить охоронець:

— Це не рієлтори, а аферисти. Тут щодня збираються люди, жаліються, що їх обікрали. Я всім кажу: не ведіться. Але мене ніхто не слухає. Хватаються за голови, коли вже пізно.

Офіс №16 розташований на другому поверсі. У невеличкій кімнаті стоять два столи з комп'ютерами. За одним із них сидить чоловік років 26. Представляється Владиславом.

— У нас все честно. Мы подписываем договор о предоставлении информационных услуг. И даем список общежитий, — розповідає.

— До нас щодня приходять люди від цих рієлторів, — пояснюють у Солом'янському районному управлінні міліції. — Тільки вчора прийняли вісім заяв. Але ми нічого не можемо зробити. У них договори так складені, що зачепитися ні за що. Колись люди зібралися і дуже побили цих рієлторів. Так тих посадили за розбій, а ці далі працюють.

— Неможливо візуально визначити, обдурить вас агентство чи ні, — говорить юрист Ольга Бондарєва, президент столичної громадської організації "Найкраще". — Якщо офіс бідний, значить, рієлтори нічого не заробляють, мають мало клієнтів, тобто нічим не допоможуть. Якщо офіс багатий, значить, рієлтори нажилися на ошуканих людях. Найкраще орендувати квартири безпосередньо у власника. Якщо довірилися агентству, то зверніть увагу на договір. Він має бути нотаріально завірений. У договорі треба зазначати, що рієлтори зобов'язуються надати квартиру за конкретною адресою, з конкретними характеристиками і датою, до якої зобов'язуються заселити. Якщо агентство не виконує своїх зобов'язань, звертайтеся до суду. Судовий збір коштує щонайменше 214 гривень, за складення позовної заяви адвокат візьме мінімум 300 гривень, присутність юриста на засіданні — 265 гривень за годину.  Гроші на суд треба витратити одразу, а виграєте чи програєте — невідомо.

Зараз ви читаєте новину «У приїжджих до Києва видурюють 1400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі