вівторок, 27 грудня 2005 17:26

Священик спіймав шахрая

"Ми майже одразу запідозрили "кідалово", — розповідав "ГПУ" 34-літній  настоятель храму Сергія Радонежського отець В"ячеслав Темний. — Зранку в останній день жовтня до нас прийшов несподіваний гість. Назвався Олександром Миколайовичем Матовим, комерційним директором ВАТ "Промбудсервіс", залишив два номери мобілок — своєї та генерального директора. Сказав, що його фірма хоче допомогти храму будматеріалами".

Невеличка, сім на сім метрів, церковка Сергія Радонежського обслуговує 9-й, найбільший "спальний", мікрорайон міста Суми. Щонеділі у храмі причащаються до сотні людей. Збудована 2001 року тимчасова споруда не вміщає усіх віруючих, тому єпархія зводить поруч новий, великий храм. Гроші для нової церкви збирають прихожани, будматеріалів не вистачає.

У мені прокинувся Джеймс Бонд

— Несподіваний меценат пообіцяв привезти 20 кубометрів лісу. Нас попросив тільки заплатити за доставку будматеріалів із Тростянця. Запевняв, що сам знайде перевізників, які дорого не візьмуть. Звісно, ми зраділи такій пропозиції. Але мене здивував геть непрезентабельний, як для бізнесмена, вигляд гостя, затертий клаптик паперу, де цей "комерсант" записав мій номер телефону...

Цього ж дня служителі церкви спробували зателефонувати за вказаними номерами. Хотіли уточнити деталі справи.

— Замість нашого благодійника відповіла якась обурена жінка. Вона сказала, що цим номером користується уже півроку, — згадує отець В"ячеслав. — Тут у мені прокинувся Джеймс Бонд! Я почав перевіряти. З"ясувалося, що у Сумах фірми "Промбудсервіс" взагалі не існує.

Увечері "меценат", нічого не підозрюючи, прийшов за грошима на перевезення. Під оком у нього красувався розкішний синець. Приніс квитанції автопідприємства, де була вказана ціна послуг. Документи були скріплені вочевидь фальшивими печатками.

Під оком у комерсанта красувався розкішний синець

"Тримай його, як хочеш, але щоб нікуди не зник!" — скомандував я нашій ключниці. А сам побіг викликати міліцію. Жінка не розгубилася. Провела "благодійника" до храму, пригостила печивом і чаєм. Попросила тут зачекати настоятеля, а сама зачинила двері церковки на замок, — розказував отець В"ячеслав. — Шахрай опинився у пастці. Коли я повернувся, влаштував аферисту справжній допит. Запитав про адресу його фірми, про мотиви пожертви, згадав про мобільний. Він почав нервувати, просився на вулицю покурити. Називався вже не Олександром, а Романом. Казав, що у нього 8-річна дочка хвора на хронічний гепатит, лежить у сумській лікарні. Але ніяк не міг згадати, де та лікарня знаходиться.

Міліціонери приїхали швидко. Затримали афериста, вилучили підроблені папери. Посвідчень особистості у зловмисника не було. Зараз міліція з"ясовує, звідки він узявся. Сам затриманий постійно називає різні адреси — то він із Москви, то з Харкова, то з Курська.

Зараз ви читаєте новину «Священик спіймав шахрая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі