середа, 15 жовтня 2008 07:06

Суд звелів знести в заповіднику елітні будинки

30 вересня Кобеляцький райсуд Полтавської області заслухав справу про мисливські будинки, зведені  на острові Нові Кучугури. Обласна природоохоронна прокуратура вимагала їх знести.

Острів Нові Кучугури — за селом Орлик Кобеляцького району, в заплаві річки Ворскла. Належить до Нижньоворсклянського регіонального ландшафтного парку. Півтора року тому тут облаштували мисливську базу, приїжджають полювати та рибалити високопосадовці. Закон забороняє забудовувати заповідні землі.

— Острів за 15 кілометрів від села, — розповідає працівниця пошти в Орлику. Жінка не хоче називатися. — Туди тільки лодкою можна допливти. Крутелики зробили пристань. Там човни-моторки. Будматеріали до острова звозили катерами. Місця гарні, але не для простого люду.

Мисливську базу на острові побудував Сергій Шрамов. У квітні його викликали на засідання районної екологічної комісії. Чоловік сказав, що він — підставний. За ним, мовляв, стоять люди, прізвища яких "навіть називати страшно".

Острів відвідала екологічна комісія з райради. Зустріли охоронця. Той показав документ за підписом головного еколога Полтавщини Ігоря Піддубного. Посадовець не проти будівництва бази, якщо дозволить директор парку Віктор Попельнюх. Підпису останнього не було.

Мужики селом з автоматами та в чорних масках ходять

— Люди возмущаються, що мужики селом з автоматами та в чорних масках ходять, — згадує голова комісії Світлана Грисенко. — Літають на моторках по воді. Сільські чоловіки їх із магазинів виганяли. Кажуть, автомати поставте біля магазину та намордники поскидайте, а тоді заходьте.

Міліціонери порушили кримінальну справу проти Сергія Шрамова та його компаньйона Сергія Патоки. Чоловіки працюють інспекторами групи "Центр" Держрибохорони, стежать за базою відпочинку. Перше судове засідання відбулося за півроку. Патока подав до суду зустрічний позов. Вимагає, щоб Кобеляцька райрада визнала за ним право власності на землю острова. Мовляв, користується нею понад 20 років.

Судове засідання тривало майже 10 год. Відповідачі вимагали відводу судді Тетяни Тесленко. Не подобалося те, що вона — сусідка голови екологічної комісії 53-річної Світлани Грисенко. Клопотання відхилили.

На суді з"ясували, що в 1980-х на острівних землях господарював колгосп "Маяк". Сергій Патока працював тоді в колгоспі. Випасав худобу, доглядав пасіку. З розпадом господарства чоловік продовжував господарювати на Нових Кучугурах. На острів постійно приїжджав відпочивати місцевий бізнесмен Сергій Шрамов. Згодом він дав гроші на зведення мисливських будинків із супутниковими антенами та кондиціонерами. Чоловіки запевняли: приміщення споруджували для селян.

Суддю не задовольнило пояснення відповідачів. Згідно з вироком забудову в заповіднику мають знести.

Жителі Орлика переказують, що на острів часто приїжджав міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Кілька разів бачили його біля пристані.

— У котеджів на острові немає законного власника, бо вони збудовані самовільно. А якби Луценко мав там дачу — ми чули б. Він хоча б частіше бував на Полтавщині. То все народні домисли, — зауважує Юрій Сулаєв з обласної міліції.

Зараз ви читаєте новину «Суд звелів знести в заповіднику елітні будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі