вівторок, 29 січня 2013 07:45

"Скорость была такой, что девочкам поотрывало руки и ноги"

Автор: фото з сайта www.podrobnosti.mk.ua
  Родичі загиблих у аваріях миколаївців мітингують під стінами обласної прокуратури 23 січня. Вимагають покарати винуватців
Родичі загиблих у аваріях миколаївців мітингують під стінами обласної прокуратури 23 січня. Вимагають покарати винуватців

— Гальцов, выходи! — зранку 23 січня під Миколаївською обласною прокуратурою кричать близько півсотні місцевих. Вимагають, щоб до них вийшов прокурор області Володимир Гальцов.

Перед входом до двоповерхового приміщення на вул. Спаській розставлені столики. На них — портрети вбитих і загиблих у ДТП людей, квіти, горять лампадки. Люди тримають транспаранти з написами: "Здесь торгуют жизнью детей", "Должностная проституция запутавшихся милиционеров и прокуроров достигла предела".

— Четыре года назад моя дочь Даша ехала на скутере с подружкой, — трясе портретом 39-річна Стелла Рогова у коричневій шкірянці. — Водитель "шкоды", заместитель директора порта "Ника-Тера" Андрей Шарапатов выскочил на встречку, ударил их. Скорость была такой, что девочкам поотрывало руки и ноги. Шарапатова до сих пор не наказали, по делу проходит свидетелем. Пока мы хоронили дочерей, он покупал дело. Милиции отнес 30 тысяч долларов, прокуратуре — 50. Сделали так, что девочки были виноваты сами.

— Пусть скажут мне в глаза, почему убийцы моего сына на воле, — 72-річна Надія Сіроха ледь говорить, постійно плаче. Тримає портрет сина 40-річного Олега Шевчука. У ніч на 7 січня 2013-го його пограбували і побили.

— Так отмесили битами, что через два дня он умер, — розповідає сусідка Надії Сірохи. — Тех подонков споймали. Но еще большие подонки из Центрального суда (Центральний райсуд Миколаєва. — "ГПУ") их выпустили.

За Сірохою тримають портрет загиблої доньки Юрій та Олена Смирнови. Торік у лютому 20-річну Юлію Каланчову на пішохідному переході задавив "мерседесом" 22-річний Олексій Казимиров, місцевий ром.

— Дали ему шесть лет, — мне картуза 44-річний Юрій Смирнов. — Отсидел полгодика и вышел, как страшно больной. Сейчас катается на новеньком "порше". Как он вышел с тюрьмы, его отец устроил пир в ресторане. Всем хвастался, что все николаевские менты — его кореша. Нам не дал и копейки компенсации. Ни материальной, ни моральной. У них менты кореша, а у меня внучка растет без мамы.

Поодаль від пікетувальників палять четверо місцевих.

— Вот уроды в погонах, — спльовує крізь зуби огрядний чоловік у чорній куртці. — Живут за наши деньги — за деньги обычных трудяг-налогоплательщиков. Так выйди хоть один к людям, поговори.

— Да о чем ты говоришь? — перебиває його худорлявий чоловік у сірому пальті. — Знаешь, скоко стоит должность прокурора? Лет пять назад была от 200 штук бакинских. Сейчас, наверное, лимона 2. Потраченное бабло отбивать надо. А тут еще какие-то людишки толкутся, мешают работать.

Пікетувальники звинувачують прокуратуру у хабарництві та необ'єктивності, вимагають відставки Володимира Гальцова. Кажуть, що з 28 січня пікетуватимуть обласну адміністрацію і до Адміністрації президента.

— В этой стране нужно что-то делать. Не бояться, а вставать и громко кричать о своей проблеме. Иначе дела не будет, — каже 48-річний Олег Жуковський. Два роки тому він розстріляв рейдерів, які захоплювали його підприємство. Відсидів у слідчому ізоляторі півтора року, доки Верховний суд повністю його не виправдав.

Володимир Гальцов очолив Миколаївську обласну прокуратуру влітку 2011 року. Досі працював прокурором Донецької області й Криму.

— Оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність правоохоронних органів необхідно не на вулицях, а у встановленому законом порядку, — пояснюють у прес-службі прокуратури.

У прокуратурі кажуть, що на заяви пікетувальників реагували.

— Підозрюваних у вбивстві Шевчука випустили, бо це було рішення суду. Але ми його оскаржили, — говорить Анатолій Жмура, начальник управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні обласної прокуратури. — На яких підставах з херсонської в'язниці випустили Казимирова, з'ясовують херсонські правоохоронці.

Зараз ви читаєте новину «"Скорость была такой, что девочкам поотрывало руки и ноги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі