вівторок, 23 грудня 2008 17:00

Шкільною їдальнею повзають слимаки

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Заступник директора школи у селі Лисогірка Городоцького району Хмельниччини Ірина Котлярчук показує протрухлі балки навчального приміщення
Заступник директора школи у селі Лисогірка Городоцького району Хмельниччини Ірина Котлярчук показує протрухлі балки навчального приміщення

Школу в селі Лисогірка Городоцького району Хмельниччини відкрили 1905 року. Під навчальне приміщення переобладнали колишній панський маєток, збудований 1816-го. Протягом століття будівлі капітально не ремонтували.

— Клас трудового навчання — в аварійному стані, — розповідає заступник директора Ірина Котлярчук, 46 років. — В інших приміщеннях учням на голову може впасти стеля. Востаннє дах ремонтували у 1960-х. Стара черепиця постійно протікає, балки протрухли. Ще у двох приміщеннях провалюється підлога. Актового та спортивного залів немає.

Колишній панський маєток має чотири хати. Розташовані вони на гектарі землі. Щоб потрапити до їдальні, школярі йдуть півкілометра. У закладі навчаються 74 учні. Відвідують його діти з Городка, бо школа розташована неподалік райцентру.

— У класі сидіти не можна, — розповідає Тетяна Усачинська, учениця шостого класу. — Коли пишемо диктанти, а на задній парті хтось ворушиться, то підлога починає хитатися, у нас виходять карлюки. Ходити страшно, можна провалитися. У їдальні на стінах повзають слимаки, на підлозі стрибають жаби.

Учителі забороняють школярам без потреби ходити школою, щоб не травмуватися.

На підлозі стрибають жаби

— У школі надзвичайна ситуація, — каже 37-річна Анжела Варшавська, голова сільської ради. — В усіх приміщеннях від грибка провалюється підлога. Стелі похилилися, можуть упасти. Їдальня розташована у підвалі, звідки увігнулася дошка з класу. Щось робимо власними силами. Фарбуємо, підбиваємо підлогу. Але грибок усе з"їдає. Діти дихають цвіллю. Наступного року до школи прийдуть 17 учнів. Щодня молимо Бога, щоб не сталося лиха.

Лисогірці хочуть, щоб у селі звели навчальний заклад. 15 років тому розпочали будівництво приміщення. Роботи зупинили на нульовому етапі. Натомість щороку комісія з району визнає навчальні кабінети придатними для занять.

Про будівництво школи посадовці вкотре говорили в червні. Голова райдержадміністрації обіцяв відновити роботи у вересні.

— Із 2006 року на Лисогірську школу грошей з обласного бюджету не виділяли, — розповідає голова Городоцької райради Іван Тадеуш, 35 років. — Я писав листа в область. Виділили 1 мільйон 400 тисяч гривень, але нецільового призначення. Гроші пішли на Городоцьку школу N2. Її будують вже 15 років, тому вирішили всі зусилля кинути саме на неї. Чим довше її будують, тим дорожче обходиться. Щойно заведемо туди діток,  починаємо фінансування Лисогірської школи. Наступного року розраховуємо на виділення додаткових грошей з держбюджету.

Чиновник обіцяє, що зведення школи в Лисогірці розпочнуть навесні 2009-го. Хмельницький проектний інститут розробив документацію на приміщення, яке зможе прийняти 160 школярів. Наступного року район планує виділити 300 тис. грн на роботи.

У Хмельницькій області функціонують 40 шкіл, розташованих у колишніх панських маєтках.

Зараз ви читаєте новину «Шкільною їдальнею повзають слимаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі