середа, 16 червня 2010 02:39

"Після приходу нової влади землю почали дерибанити нагло"

Тернопільська районна рада забрала у місцевого фермера 55-річного Ореста Самотяги 100 га землі.

— Після приходу нової влади землю почали дерибанити нагло, — каже Орест Самотяга, власник агропідприємства "Онікс". — Старі керівники зрозуміли, що їх час закінчується і треба встигнути заробити.

15 квітня районна держадміністрація вилучила 334 га несільськогосподарських угідь у п"ятьох сільгосппідприємств району. "Територія обліковувалася за ними помилково", — пояснила. Кожне з агропідприємств свого часу стало правонаступником реорганізованого колгоспу.

— Ми отримали землю не просто так, — пояснює Орест Васильович. — Узяли борги колгоспу, виплатили 1,5 мільйона гривень людям за паї. На землях несільськогосподарського призначення мали стоянку машинно-тракторної бригади, господарські споруди. Діє пасовище, біля ставків вирощували гусей.

Фермер переконаний, що землю скоро забудують.

— Ту, яку забрали раніше, вже почали роздавати. Два гектари виділили жінці брата голови райради, ще три — їхнім онукам. Получили нібито для ведення сільськогосподарської діяльності. Але хіба важко переоформити її під забудову? Це ж елітний район — під містом. Два гектари 600 тисяч "баксів" коштують.

6 га вилученої у фермера землі РДА віддала садовому товариству "Жасмин".

— То, так би мовити, фіктивний кооператив, — пояснює фермер. — Ним керуватимуть із райдержадміністрації. Принцип буде такий: "Дай 50 тисяч баксів — і будеш членом товариства, отримаєш 10 сотих".

Самотяга з керівниками решти п"яти агропідприємств поскаржився на адміністрацію губернаторові та голові Держкомзему.

— Мені казали, що готують листа в прокуратуру, — продовжує Орест Васильович. — Якщо все буде добре, то прокуратура накладе протест, рішення скасують.

У Тернопільській райдержадміністрації запевняють, що вилучена земля не належала підприємству "Онікс". Раніше вона була у власності колгоспу, однак під час розформування її не розпаювали.

— Несільськогосподарські угіддя мали б відійти в землі запасу сільради, — говорить Ярослав Дерев"яний, начальник управління Держкомзему в Тернопільському районі. — Підприємство "Онікс" стало правонаступником майна колгоспу і мало звернутися до адміністрації, аби частину земель надали для обслуговування господарських будівель. Але цього не зробило. А земля була безхозною, бо числилася за ліквідованим підприємством.

Голова РДА Володимир Болєщук зазначає, що ділянку із земель запасу може отримати кожен охочий, який не має достатньо території для господарювання.

Зараз ви читаєте новину «"Після приходу нової влади землю почали дерибанити нагло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі