вівторок, 13 листопада 2012 05:45

Підполковник міліції катував касирку

Автор: Фото з архіву Олександра Товпиги
  Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (ліворуч) за розкриття резонансного злочину нагороджує підполковника міліції Олександра Товпигу нагрудним знаком ”Закон і честь”. Фото 2009 року. Зараз обоє засуджені
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (ліворуч) за розкриття резонансного злочину нагороджує підполковника міліції Олександра Товпигу нагрудним знаком ”Закон і честь”. Фото 2009 року. Зараз обоє засуджені

6 листопада Апеляційний суд Донецької області оголосив вирок 46-річному Олександрові Товпизі: п'ять років колонії за катування і перевищення повноважень. Уночі 4 листопада позаторік він із 49-річним начальником служби безпеки банку "Капітал" мордували касирку.

3 листопада із сейфа відділення у Пролетарському районі зникли 46 тис. грн. Керівник відділення не відпустила чотирьох працівниць додому, викликала начальника служби безпеки з Центрального відділення. Той приїхав із підполковником міліції Олександром Товпигою, з яким раніше разом працював. Міліціонер узяв детектор брехні. Прилад показав, що бреше 22-річна касирка.

— Душили, вдягали на голову поліетиленовий пакет, одягали наручники і замикали їх за спиною, топтали підборами пальці, — суддя Василь Огурецький, 53 роки, зачитує текст звинувачення. Справу слухають троє суддів.

Товпига сидить на лаві у залі. Районний суд дав йому п'ять років колонії, однак до рішення Апеляційного залишив на підписці про невиїзд. За Олександром сидять потерпілі — колишня касирка та управляюча.

— Вину не доказали, дело нужно отправлять на доследование, — каже 59-річна Наталія Скуратовська, адвокат Товпиги. — Товпыга не мог превышать служебные полномочия, ведь на тот момент уже подал рапорт об увольнении.

— Не понимаю, почему Товпыга не признает вину, — підводиться з лави колишня касирка 24-річна Олеся, довговолоса чорнявка у рудій шкірянці. — Они всю ночь меня пытали, забрали телефон. Я вырвалась только в 13.00 4 ноября, дома потеряла сознание, мне сразу вызвали "скорую".

— Я не прошу компенсации, но прошу наказать строго, — встає інша потерпіла Анжела, років 30, яка працювала управляючою відділення.

Судді виходять до нарадчої кімнати, підсудний і потерпілі — до коридору.

— В банке все знают, кто взял деньги, но никто не скажет, — Анжела киває на Олесю. Біля тої стоять двоє кремезних адвокатів. — Она месяц ходила к нам на стажировку, присматривалась. И в первый день работы появилась недостача.

Після перерви головуючий суддя зачитує вирок. Товпигу позбавляє звання підполковника, підтримує вирок районного суду про п'ять років колонії й зобов'язує виплатити Олесі 2670 грн матеріальних збитків і 50 тис. грн — моральних. Міру утримання не змінює.

— Мало того что дали срок. Но с чего я буду выплачивать компенсацию — пенсию же забрали, — каже Товпига.

Товпига дістає роздруківку мобільних розмов потерпілої Олесі.

— Вот номер какого-то Рустама, — гортає аркуші дорогою до маршрутки. — 3 ноября он заходил в банк снять 25 гривен. Я Олесю спрашивал: "Кому ты передала деньги?".  Называл имена. Когда сказал "Рустам" — у Олеси началась реакция, детектор среагировал. Насильно в отделении мы никого не держали, дверь заперла на ключ управляющая. Свидетели не слышали звуков битья.

Олександр Товпига 26 років пропрацював у міліції. Зараз розлучений, живе з хворою на рак матір'ю в її квартирі в Макіївці.

Зараз ви читаєте новину «Підполковник міліції катував касирку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі