четвер, 23 вересня 2021 07:45

Парамедика й речницю рятувальників розірвало в авто

Автор: GETTY IMAGES
  Слідчі працюють на місці вибуху ”Нісана Прімери” на проспекті Богдана Хмельницького в Дніпрі. Автомобіль вибухнув, коли в ньому були двоє людей — власник Олексій Кавлак і пасажирка Дар’я Гречищева. Обоє загинули
Слідчі працюють на місці вибуху ”Нісана Прімери” на проспекті Богдана Хмельницького в Дніпрі. Автомобіль вибухнув, коли в ньому були двоє людей — власник Олексій Кавлак і пасажирка Дар’я Гречищева. Обоє загинули

— Рвануло так, что во все стороны полетели огненные обломки, какие-то вещи и куски тел, — розповідає 28‑річна Ірина Муравей із Дніпра про вибух на просп. Богдана Хмельницького автомобіля "Нісан Прімера".

Це сталося 15 вересня близько дев'ятої ранку. Машина належала інструктору з тактичної медицини й мінної безпеки 44‑річному Олексієві Кавлаку. Його пасажиркою була речниця обласної Державної служби з надзвичайних ситуацій 35‑річна Дар'я Гречищева. Вибухнуло, щойно вони сіли в авто. Загинули на місці.

— Поряд розташовані два дитячих садки і школа, через будинок навпроти дитяча та доросла поліклініки, лікарня. Банк крові, житлові будинки, — про­довжує Ірина. — Диво, що з перехожих ніхто не постраждав. У будинку №10 поблизу вилетіли шибки. Перелякані люди вибігали на вулицю. Думали, в них щось зірвалося.

Олексій Кавлак — киянин. Їздив містами України й на передову. Проводив тренінги з невідкладної допомоги для активістів громадських організацій, правоохоронців, рятувальників, військових і всіх охочих. Останнім часом мав багато спільних проєктів із рятувальниками.

У Дніпрі був із 11 вересня з тренінгами. Винаймав квартиру в будинку, під яким вибухнуло авто. У нього не було ворогів чи фінансових проб­лем, за словами друзів. Найбільше тривожили родинні проблеми. Подавав на розлучення.

Дар'я Гречищева рятувальній службі присвятила останні вісім років життя. До ДСНС працювала на різних посадах. Була геофізиком, логістом, менеджером. Не боялася експериментувати, проявляти ініціативу, ­кажуть колеги. Була волонтеркою Червоного Хреста. Багато допомагала людям.

Служба безпеки розслідує справу як теракт, оскільки вибух стався в громадському місці неподалік центру міста. Попередньо, спрацювала вибухівка еквівалентом від 1 до 2 кг тротилу.

Правоохоронці чекають результатів експертиз, що мають показати тип вибухового пристрою, його розташування й механізм дії.

Вибух міг бути пов'язаний із професійною діяльністю загиб­лих або ж з неприязними стосунками з певним колом осіб. Підо­зрюваних поки що немає, каже Олександр Савенко з обласної прокуратури.

Олексія Кавлака поховали в селі Білогородка Бучанського району на Київщині 17 вересня. Тоді ж, у День рятівника, у Дніпрі прощалися з Дар'єю Гречищевою. Поховали її в рідному Нікополі на Дніпропетровщині.

Зараз ви читаєте новину «Парамедика й речницю рятувальників розірвало в авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі