пʼятниця, 30 серпня 2013 05:00

Батька Онопрієнка засуджували двічі

Анатолій Онопрієнко народився 1959 року в селі Ласки Народицького району Житомирщини. Брат Валентин на 13 років старший від нього. Матір Надія померла, коли Анатолієві було 3 роки. Батько Юрій брав участь у Другій світовій, потім працював кочегаром і шофером. Двічі його засуджували: за крадіжку шматка сала і за неповернення боргу родичам.

Анатолія виховували у дитячому будинку в селі Привітне Малинського району Житомирщини. Займався карате, 15-річним вступив до лісового технікуму, звідки вигнали за неуспішність. Після армії закінчив морехідне училище, служив на кораблях "Максим Горький" та "Україна". Звільнився 1987-го. Тоді ж почав жити з 21-річною Іриною, не розписувалися.

1988-го Онопрієнки переїхали до міста Дніпрорудне Запорізької області. Анатолій влаштувався начальником варти пожежної частини. Купили двоповерховий будинок і нову "ладу"-"дев'ятку". Нею возив на продаж овочі й фрукти. З собою завжди мав зареєстровану мисливську рушницю, набої та нічний приціл.

За рік Анатолій покинув родину. Продав будинок, забрав сімейні заощадження і зник. У жовтні з Дмитром Рогозіним розстріляли 45-річного Олега і 44-річну Ірину Мельник, які спали у машині на узбіччі траси Москва — Сімферополь. Їхні "жигулі"-"копійку" спалили, тіла закопали. Пізніше Онопрієнко так само вбив іще сімох.

1991-го виїхав з України, просив політичного притулку у Канаді, Греції та Іспанії. З останньої його депортували.

Від 5 жовтня 1995-го по 22 березня 1996 року вбив 43 людей у Одеській, Житомирській, Запорізькій та Львівській областях. Першими з обріза розстрілював чоловіків. Потім вимагав гроші у їхніх дружин. Жінок і дітей забивав молотками, будинки й автомобілі спалював. У селі Братковичі Городоцького району Львівщини знищив 14 осіб.

14 квітня 1996-го його затримали у квартирі коханки Ганни Козак у Яворові Львівської області. Двері дільничному Онопрієнко відчинив у майці й трусах. 31 березня 1999-го його засудили до смертної кари. Вирок замінили на довічне ув'язнення, бо в Україні запровадили мораторій на смертну кару. Президент Леонід Кучма просив міжнародні організації зробити виняток для Онопрієнка.

Зараз ви читаєте новину «Батька Онопрієнка засуджували двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі