четвер, 09 грудня 2010 01:30

Олександр Рашко купив хату з мешканцями

Автор: фото: Олена Власова
  Дерев’яний двоповерховий будинок рівненця Олександра Рашка зведений 1934 року
Дерев’яний двоповерховий будинок рівненця Олександра Рашка зведений 1934 року

Десятий рік рівненець 58-річний Олександр Рашко не може оселитися у хаті. Купив двоповерховий будинок на вул. Гребінки і за півроку з'ясував, що в мансарді мешкає родина Росовських.

— Оце кинули мене! — каже. — Я тоді не мав досвіду, вірив продавцям на слово. У цій хаті — дві квартири, по одній на поверсі. Я обидві купив для своїх синів, на горище й не піднявся. Думав, усе роздивлюся, як почну ремонт. Приходжу якось, а на дверях мансарди — замок. Сусіди розказали, що там ще одна квартира, належить житлово-комунальному підприємству "Покровське", там живуть його працівники.

Будинок Рашка — неподалік міської ради. На тлі сусідських виглядає розвалиною. Навколо лежить цегла, дошки.

— Хата аварійна, — господар киває на прогнилі дерев'яні сходи. — А зробити капітальний ремонт не можу, бо треба цих людей кудись відселити. Моїх будівельників вони вигнали.

Рашко заходить усередину. Шлях підсвічує мобільним.

— Цю хату змурували 1934-го, площа — 140 "квадратів". Ще 15 займає мансарда, — каже. — У міському бюро технічної інвентаризації вона не зареєстрована.

Вхід до мансарди зачинений. На грюкіт у двері ніхто не озивається.

— Нікого немає, — озирається Олександр Аполлінарійович. — Тут живуть Росовські: Василь, його дружина та син. Я хотів купити їм однокімнатну квартиру. Але вони хочуть тільки 2-кімнатну в центрі міста, а це 45–50 тисяч доларів.

Каже, нещодавно хтось украв у нього 15 куб. м пінопласту, який лежав на другому поверсі. Витягає теку з документами. Показує висновок головного санітарного лікаря міста про те, що помешкання придатне для проживання лише улітку.

— Тут стоїть стара газова грубка, нема ванни. Електрика така, що ліпше до неї не лізти, — каже чоловік. — Я просив Росовських виселитися хоча б на час ремонту. Але вони проти. Ще й ремонт робити заборонили. Подав на них до суду.

Чоловік просив допомоги в чиновників. У березні мер Володимир Хомко відповів листом, що вільного житла для відселення немає. Порадив самостійно вирішити конфлікт.

Поговорити з Росовськими не вдається.

Однак комунальники їх підтримують. Кажуть, згідно з проектом реконструкції, Рашко мав обкласти дерев'яний будинок цеглою, укріпити його. Натомість руйнує хату, щоб на її місці звести нову.

— Пан Рашко порушив право власності міської влади — почав ламати стіни будинку, заливати новий фундамент навколо старого, — каже начальник міського управління ЖКГ Іван Гема, 50 років. — Продовжує потай самочинно перебудовувати дім, а це йому заборонено рішенням державної комісії з архітектурно-будівельного контролю в області.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Рашко купив хату з мешканцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі