четвер, 12 серпня 2021 07:45

"Оксана зачепилася за кістку. Експерти сказали, що людська"

Автор: фото з родинного архіву
  ­Школяр Юрій Семенюк загинув у 16 років. Його тіло друзі ­закопали у смітнику
­Школяр Юрій Семенюк загинув у 16 років. Його тіло друзі ­закопали у смітнику

— Такий гарний у мене був! Очки голубі, як море. Думалося, може щось в голову взбрело і прийде з часом. Чи десь вивезли. Шукали Юрчика скрізь. Усі роки мали надію, — розповідає 61-річна Степанія ОЛЬЧАК із села Сухівці Тернопільського району про сина 16-річного Юрія СЕМЕНЮКА.

Він зник 17 років тому, коли пішов гуляти з друзями. Увесь час шукали рідні й поліція, але зачіпок не було. 25 липня цьогоріч до брата зниклого, 37-літнього Володимира, прийшов кум.

— Юрій закопаний на сміттєзвалищі в селі Гнилички, — розповів.

Поліція з волонтерами почали розкопувати полігон і шукати рештки Юрія. Усі кістки вдалося зібрати 4 серпня.

Юрій закінчував дев'ятий клас. У день зникнення з двома 18-річними друзями хотів украсти кольоровий метал із занедбаної ферми у Гниличках. Заліз в електрощитову, і його вдарив струм. Помер на місці.

Друзі злякалися й один покликав старшого брата. Одяг Юрка спалили, а тіло закопали на смітнику. Згодом усі троє виїхали за кордон.

— Не сказати, що хлопці з бідних сімей. Але в той час у всіх було безгрошів'я. Хотіли підзаробити на металі, а таке сталося, — каже староста Сухівців Олег Трач, 45 років. — Тоді всі балакали про Юрка. Потім якось втихло. Але рідні не припиняли шукати, фотографії розклеювали. Мати по ворожках кидалася. Надіялася, що син живий.

Один із хлопців був на заробітках у Росії. Його брат, який допомагав ховати тіло, — у Нідерландах. Третього теж у селі немає. От один із братів десь рік тому повернувся з Росії. Не витримав тягара. І за чаркою сказав товаришеві, куму Володі, що з розуму зійде: "Юрко сниться". Кум місяців два новину в собі носив. Поки не розповів.

Останки шукали довго. Двічі знаходили кістки тварин. На людські натрапила дружина брата зниклого Оксана.

— Ніхто зі свідків не міг вказати точне місце. Пошуки були хаотичні. Дзвонили до тих, хто за кордоном. По відеозв'язку показували, де ховали тіло, — продовжує Олег Іванович. — Зв'язок на сміттєзвалищі поганий. Оксана піднялася на пагорб, аби було краще чути. Коли спускалася — зачепилася за кістку. Витягла велику. Експерти сказали, що людська. Почали обстежувати те місце. Знайшли рештки черепа, щелепи. Усе точно скажуть після експертизи. Усі в селі обговорюють це, засуджують хлопців. Мати звелася вся. Страшно, що ця родина пережила. Після зникнення Юрка помер середульший син Степанії, який хворів на діабет. Після нього — батько хлопців.

Знайдені рештки відправили на ДНК-експертизу. Встановити причину смерті не вдасться, заявили експерти. Рідні у нещасний випадок не вірять.

— Нащо тоді одяг палили й тіло ховали? Якщо забив ток — лишили б на місці. Як вони взагалі знали, що він мертвий? Вони ж не дохтори. Може, синочка живим поховали, — говорить Степанія Євгенівна.

— Страшна історія. Якщо все сталося, як розповіли чоловіки, то був нещасний випадок. Їм нічого не загрожувало, — каже 48-річний Сергій Крета з обласної поліції.

Справу розслідують як умисне вбивство. Друзі Юрія проходять, як свідки. Якщо експертиза підтвердить, що рештки належать зниклому — їх можуть притягти до відповідальності. Статтю визначить прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «"Оксана зачепилася за кістку. Експерти сказали, що людська"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі