пʼятниця, 07 жовтня 2011 06:30

Могильов має піти у відставку

Автор: фото: Олена Марченко
  Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов приїхав до Будинку офіцерів в Одесі. 2 жовтня там прощалися з Олександром Розмаріцою та Віктором Кожеком — правоохоронцями, які загинули під час операції із затримання кілерів
Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов приїхав до Будинку офіцерів в Одесі. 2 жовтня там прощалися з Олександром Розмаріцою та Віктором Кожеком — правоохоронцями, які загинули під час операції із затримання кілерів

У ніч проти 30 вересня біля села Кошари Комінтернівського району Одещини троє кілерів розстріляли шістьох міліціонерів. На місці загинули двоє — "беркутівець" 21-річний Віктор Кожеко й автоінспектор Олександр Розмаріца, 40 років.

Троє підозрюваних утекли. Це 29-річний Аслан Дикаєв, 32-річний Хасан Хадісов та Андрій Шемятенков, 34 роки. Їх розшукували.

За два дні міліціонери отримали інформацію, що кілери ховаються у приватному будинку на вул. Літературній в Одесі, неподалік пансіонату "Мирний". 1 жовтня котедж штурмували 300 бійців міліцейських спецпідрозділів "Сокіл", "Беркут", спецпідрозділу Служби безпеки "Альфа". Будинок розстріляли з пістолетів, автоматів, снайперських гвинтівок, гранатометів. Дикаєва і Хадісова убили, Шемятенков утік. Під час штурму ні міліціонери, ні цивільні не постраждали. Лише майно.

Операція зі знешкодження озброєних бандитів — наймасштабніша за період незалежності України. За кількістю учасників, зброї, випущених куль, інтенсивністю, тривалістю ведення вогню. Її проводили у густонаселеному районі Одеси без евакуації місцевих. Стрілянина тривала понад 3 год.

За два дні після штурму міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов усунув від справ заступника начальника одеської міліції Олексія Хлєвного. А 5 жовтня звітував про операцію у Верховній Раді.

— Наші підрозділи виявилися не готові зовсім. Для штурму ми по крихтах збирали необхідне озброєння. Головна причина цього — відсутність навчання протягом тривалого часу, розформування спеціальних підрозділів, — пояснює Анатолій Могильов, 56 років.

— Чистої води дурниці, — говорить генерал міліції 53-річний Микола Каплій, колишній начальник управління Міністерства внутрішніх справ у Черкаській області. У 1990-х він керував управлінням з боротьби з бандитизмом. — У них достатньо було всього, крім мізків. Щоб "узяти" двох бандитів, достатньо однієї групи захоплення. Щоб знешкодити їх — двох снайперів. Для чого стільки шуму, зброї й техніки? Це тупа, безглузда, хаотична, абсолютно не міліцейська операція із демонстрацією сили. Люди не мали чіткого плану дій. Професійний рівень організаторів операції дорівнює нулю. Я мовчу про порушення закону "Про міліцію", у якому йдеться про специфіку застосування вогнепальної зброї у місті. Могильов каже про відсутність навчання, реформування. Що така міліція дісталась йому від Юрія Луценка. Пардон, але він керує нею майже два роки, то хто в цьому винен? Безперечно, Могильов мусить піти у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Могильов має піти у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі