пʼятниця, 29 березня 2013 07:30

Мати Оксани Макар хоче народити другу доньку

29 березня виповнюється рік по смерті 18-річної Оксани Макар. У миколаївському барі "Рибка" вона познайомилася з 23-річним Євгеном Краснощоком, 24-річним Максимом Присяжнюком і Артемом Погосяном, 22 роки. Разом вони пішли у квартиру Максима. Там дівчину зґвалтували, придушили, винесли на смітник і підпалили. Випадковий перехожий знайшов її ще живу. За 20 днів обпечена Оксана померла в Донецькому опіковому центрі.

Оксану Макар поховали в селі Шевченкове Миколаївського району. Її могила — праворуч від центрального входу на кладовище, біля пам'ятника загиблим воїнам. Праворуч обгороджене ще одне місце.

— Говорят, это бабушка попросила для себя место возле внучки оставить, — каже молодий прибиральник. Згрібає сухе листя з молодої трави. Скаржиться, що на кладовищі ні з ким поговорити.

Бабуся Оксани, 63-річна Ніна Банах, живе у селищі Луч під Миколаєвом. Це вона виховувала онуку, доки Тетяна Суровицька відбувала чотири роки покарання в Херсонській колонії за побиття своєї подруги, яку приревнувала до чоловіка. У квартирі Ніни Банах нові дерев'яні віконні рами та броньовані двері.

— Не знаю, когда на могилку на годовщину пойдем. Таня мне не звонила, ничего не говорила, — Ніна Матвіївна виходить у коридор у хутряних капцях, зачиняє за собою двері квартири. — Це далеко, у мене сил немає туди йти. То я вдома на столі зібрала всі її фотографії, обклала штучними квітами. Оксана була хороша дівчинка, добра. Хочу в церкву сходити, службу за онуку замовити. Я часто свічечки за неї ставлю. Мені помагає син, він працює фельдшером у миколаївському тубдиспансері. За свої гроші двері поставив і вікна поміняв. Не знаю, куди Таня Оксанині гроші поділа. Нам вона ні копійки не давала.

Поправляє білу в сині горошини хустку. Виглядає краще за дочку. Якби не зморшки, Ніну Матвіївну можна було би назвати молодшою сестрою Тетяни.

— Як біда з Оксаною сталася, вона часто бувала. Потом раз у місяць, а тепер рідше. За цей рік Таня змінилася не в кращий бік. Казала, що хоче собі другу дочечку замість Оксани. У Трускавець їздила лічитися. Але, видно, не вийшло. Не вагітна вона.

Біля під'їзду, склавши руки на животі, стоїть 78-річна сусідка Ніни Матвіївни. Називається бабою Шурою.

— Танька так Ніну розстраює, — шипелявить, поблискуючи єдиним зубом у металевій коронці. — Приїжджає кожен раз сюди на таксі, як бариня. У всьому новому вдіта. То шуба на ній, то полушубок. Парики міняє. Останній раз приїхала в чорному, довгому — аж до пояса. Я й не впізнала її. Зараз вона живе з якимось Ігорем. Коли приїжджали, він усім понравитися хотів. Узяв бутилку і всіх мужиків отута на лавці угощав. Мені підніс, но я без закуски не п'ю.

Оксана Макар до 13 років навчалася у спецінтернаті села Широколанівка Веселинівського району . На сайті закладу зазначено: в ньому навчаються 124 учні, які потребують корекції розумових і фізичних вад.

На центральній вулиці села розташовані ще загальноосвітня школа, училище. В ньому вчать на кухарів, кондитерів, трактористів, слюсарів. Це один із небагатьох закладів Миколаївщини, куди приймають випускників інтернату.

Біля інтернатівського спального корпусу на підметеній доріжці літня жінка у вицвілому плащі й плетеній шапці підбирає сухе листя.

— З Оксаною у вчителів проблєм було нємєряно, — розказує вона. — Мама дядів водила без кінця, і дєвочка щитала це нормальним. Начала дітям розказувати, шо з нею робили. "Дядя мене за ножку потрогав — і канфєтку купив". Прийшла вчителька, а діти біжать: "Ольга Ніколаєвна, а Оксана казала, що їй гроші дають за таке". То директриса Татьяна Ніколаєвна позвала матір і каже — забирайте. Боялася в інтернаті її таку держать.

Жінка говорить тихо, озирається.

— Тут же вчаться діти з отклонєніями. А такі мозгами тормозять, зато нижче пояса всьо дуже рано розвивається. Один воєнний в 40 лєт на пенсію вийшов. Рішив подработать тут воспітателєм. У нього з уроку відпросився мальчик у туалєт, а тоді дєвочка. Нема-нема, він шукать пішов. Приходе — опа! Лежать докупи. Воєнного того уволили, що недодивився. Я чула, що в других таких інтернатах штатного гінеколога держать. Він дєвок із 11 років провіряє й аборти робить. Тут, тьху-тьху, такого чепе не було ще.

З інтернату виходить худа дівчина в сірій хлопчачій куртці. Поспішає до сільської школи.

— Двоє моїх братів в інтернат ходять. Я їх провідую, — широкими кроками переступає калюжі 12-річна Олена Вацяхівська. — Ваню туда перевели, бо на нього дуже вчителька кричала в школі, а він із нею не говорив. А Вітю вчителька його любіма забрала, коли перейшла в інтернат робити. Він більше ні в одної вчитися не хтів. В інтернаті добре — годують по п'ять раз на день, у суботу миють. І вчитися там легше.

В Олени жваві карі очі. Коротка стрижка робить її схожою на хлопця.

— Але Ваня каждий день приходить додому і плаче, що діти його б'ють. Других дітей там тоже обіжають. Ваню без обіда лишали, коли уроки погано вивчить. Раз багаті люди привезли їм подарок — щось солодке. Ваня з'їв і додому білий, як смерть, прийшов. Отравився. Мама ходила сваритися з учителями. Казала, коли вона там училася, до дітей краще відносилися.

Родина Олени живе за олійнею. З хати виходить мати школярки 34-річна Оксана. Вона в калошах, закутана в старий халат. Вона знала Оксану Макар.

— Про Оксану я нічого нового не скажу. Вредна була і робила, чого не треба. Усі знали, що так конче, - жінка кутається від дощу, задкує до дверей. — Піду я, бо простудитися боюся.

У сільському магазині "Спокуса" кілька чоловіків при згадці про Оксану Макар відвертаються. Літня прибиральниця на сходах змітає щіткою-шваброю калюжі з кахлів.

— То такий був подарок — на всьо село! Тут її всі помнять. Прийде в магазін, а грошей немає. Покрутиться, піде до чоловіків: "Потрогайте мене, дядя, за ножку, і купіть мені чогось". Вона і пила, і курила. А чого удівлятися? Її мати, як не приїде, то кожен раз кущі під дорогою обіймає. Нап'ється — і спить. Отут-таки в палісадніку під магазіном п'яна валялася.

Зараз ви читаєте новину «Мати Оксани Макар хоче народити другу доньку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі