четвер, 09 серпня 2007 07:00

Майора Володимира Тарасюка застрелив партнер по бізнесу

"Сина вбили, коли він спав на своєму складі, — каже 68-річна Валентина Федорівна, мама покійного підприємця 48-річного Володимира Тарасюка з райцентру Козятин Вінницької області. — Лежав на боку. Одну руку поклав під щоку, другу — на живіт".

31 травня о другій ночі Володимирові Тарасюку впритул вистрілили в скроню з помпової рушниці. Лікар вибачався перед рідними, що не міг зібрати голову докупи. На похороні тіло прикрили мереживною накидкою.

Вранці 1 вересня Тарасюка знайшли його дружина та молодша донька. Їм зателефонували сусіди Володимира по офісу. Перед дверима складу сидів собака Бєлка й нікого не пускав. На дзвінки підприємець не відповідав.

Володимир Тарасюк працював міліціонером на станції Козятин — одному з найбільших вузлів Південно-західної залізниці. Був майором кримінального розшуку. Вісім років тому вийшов на пенсію й на київській платформі вокзалу відкрив кафе "Вояж". У центрі міста будував базар.

Рік тому місцевий підприємець Вадим Поліщук, 30 років, запропонував Тарасюкові продавати пригнані з Америки машини. Авто збували в Києві, Вінниці, Львові.

Навесні бізнесмен розпочав у своїй трикімнатній квартирі ремонт. Дружину Наталю, 48 років, та 22-річну доньку-студентку Ірину перевіз до матері. Чоловік жив на складі в невеличкій кімнаті, переобладнаній під офіс.

— Двері на склад не замикалися. Чоловік сміявся: "Від кого мені замки ставити?" — згадує дружина бізнесмена. Жінка одягнута в чорні брюки й білу блузку з чорним бантом.

У Козятині Тарасюка знали й поважали. Багатьом друзям він допоміг стати на ноги. Не боявся давати гроші "в ріст" — швидко прокрутити кілька десятків тисяч доларів і віддати з відсотками.

Під час обшуку складу міліціонери знайшли записник зі списком Володимирових боржників. З"ясували, що 1 вересня Вадим Поліщук мав віддати Володимирові $30 тис. Боржника знайшли в Тернополі.

— У мене алібі, — заявив Поліщук. — Я гостював у друга тут, у Тернополі.

Спочатку знайомий Вадима підтвердив його слова — Поліщук приїхав із Козятина і ночував у нього вдома.

— Опитали сусідів і виявилося, що машини Поліщука в ніч убивства у дворі не було, — каже заступник начальника Козятинського райвідділу міліції Олександр Комар, 45 років. — Її побачили в Тернополі вже після 9-ї ранку.

Загавкав собака, чоловік смикнувся й натиснув на курок

Над розкриттям злочину працював весь райвідділ. У тернопільських знайомих Поліщука знайшли мисливську рушницю, з якої стріляли в Козятині. Товариш Вадима змінив свідчення — насправді гість поїхав увечері, а повернувся вранці.

Вбивця розповів свою версію. У квітні Тарасюк дав йому $30 тис. Мовляв, він мав пригнати дорогу іномарку, перепродати й віддати гроші з процентами. Грошей на повернення боргу не було. Вадим прийшов до офіса Тарасюка, хотів полякати того рушницею. Але загавкав собака, чоловік смикнувся й натиснув на курок.

Вадим Поліщук — корінний козятинець. Має сім"ю, виховує 6-річного сина.

Рідні загиблого бізнесмена не вірять убивці.

— Володя був доброю людиною, з ним можна було домовитися про відстрочку, — каже дружина небіжчика. — Я не вірю, що Вадим застрелив Володю за 30 тисяч доларів. Це не такі великі гроші.

— Як це він "злякався"? Наша дворняжка Бєлка його знала. Він скільки разів до нас приходив, — каже донька Тарасюка Ірина.

Збирав гроші на квартиру для старшої доньки, яка живе в Києві

Володимир Тарасюк зазвичай спав погано. Не дозволяв собі кави на ніч — боявся безсоння. Мати переконана: синові дали снодійне. Жінка телефонувала Володимирові ввечері напередодні смерті.

— Питаю: "Сонечко, де ти?" — згадує Наталя. — А він: "На ПРБ" (житловий район Козятина. — "ГПУ"). Там недалеко живе Поліщукова мама. Мабуть, йому якихось таблеток підсипали, от він і заснув. Інакше почув би кроки вбивці.

Слідчі прокуратури два тижні уникають зустрічі з дружиною Тарасюка. Не може потрапити на прийом до прокурора й молодший брат загиблого Сергій.

— Кажуть, Поліщук хоче зробити справку з Ющенка (Вінницька психлікарня імені академіка Ющенка. — "ГПУ"), — пояснює дружина. — Хоче вдати хворого. Мовляв, має пухлину в голові.

У вдови прокуратура вилучила документи на автофірму й машину. Правоохоронці кажуть: машина контрабандна. Реквізували два авто й у вбивці.

У Козятині кажуть, що Вадим уникне відповідальності. Після смерті партнера ніхто не знає, скільки саме загиблий вклав грошей у спільний бізнес. Усе залишиться одному.

Застрелений Володимир Тарасюк збирав гроші на квартиру для старшої доньки, яка живе в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Майора Володимира Тарасюка застрелив партнер по бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі