субота, 10 листопада 2007 07:02

Львівські конярі погрожують мітингом у Києві

Автор: фото: ЗІК
  Працівники ”Львівського іподрому” на кінному марші протесту у Львові 6 листопада
Працівники ”Львівського іподрому” на кінному марші протесту у Львові 6 листопада

Минулого вівторка у Львові пройшов кінний марш протесту. Проти передачі "Львівського іподрому" в комунальну власність міста виступили п"ятдесят його робітників.

Одягнені в білі футболки поверх теплих курток, конярі верхи проїхалися вулицею Стрийською, проспектом Свободи й зупинилися під стінами міськради. Вони тримали білі прапори із емблемою іподрому й написом "Не дамо розікрасти!".

— 24 жовтня президент України підписав указ про передачу нашого підприємства з державної власності у власність територіальної громади Львова, — пояснює 30-річний голова страйкового комітету Тарас Васьків. — Очевидно, його не поінформували про діяльність іподрому, й він не розуміє, що міська влада його просто роздерибанить. Під шумок "Євро-2012" це просто зробити.

"Львівський іподром" відкрили 1977-го. На вулиці Стрийській у південній частині міста звели спортивні споруди, складські приміщення, овочесховище, п"ять конюшень на 180 коней, ветеринарний ізолятор, карантинну конюшню, душову, трибуни для 260 глядачів. Площа іподрому — 88,5 га. Тут почали випробувати верхових коней, яких вирощували на вітчизняних фермах. Іподром має відгодівельне господарство площею понад 400 га в селі Черепин Пустомитівського району.

У середині 80-х "Львівський іподром" входив до п"ятірки найкращих у СРСР. Тут працюють три бігові доріжки — трав"яна, піщана й піщано-гравійна.

Міська влада його просто роздерибанить

— Десь у 1990–1991 рр. іподром став занепадати, — визнають конярі. — Нам не платили зарплату, коней майже не було.

Перед приїздом до Львова Папи Римського Івана Павла ІІ у червні 2001-го іподром відновив роботу. Конярам знову почали платити.

— За сім років наше підприємство твердо стало на ноги, — каже Васьків. — Улітку до нас везуть коней із Польщі, Чехії. На літо ми добираємо спеціалістів. Кожен отримує зарплату до 800 гривень. А зараз знову можемо все втратити.

Інфраструктура, матеріально-технічна, наукова база "Львівського іподрому" немає рівних в Україні. Схожий іподром, де випробовують коней верхових порід, є в Австрії.

Конярі чекають сесії міської ради, яка розглядатиме питання цільового призначення іподрому. Просять депутатів написати колективного листа президентові, щоб він скасував указ. Якщо ж ні, обіцяють приїхати верхи до столиці й стояти під Секретаріатом президента.

Керівник департаменту містобудування Львівської міськради Андрій Павлів запевняє, що іподром збереже свою функцію.

— Ми внесли його до містобудівного плану розвитку південної частини Львова, — запевняє він. — Іподром зробить місто більш привабливим для інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Львівські конярі погрожують мітингом у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі