пʼятниця, 07 вересня 2012 07:30

Квартира вибухнула від сковорідки

Квартира №10 у дев'ятиповерхівці на вул. Слинька, 2б у Харкові вибухнула від сковорідки із залишками їжі, що стояла на плиті.

— Я обстежив усе разом із головним інженером, — каже російською Валерій Безлєпкін, голова правління товариства "Харківміськгаз". — На заваленій кухні у 10-й квартирі побачили плиту "Карпати". Дві конфорки були включені. На плиті стояла чавунна сковорода. Те, що було на ній, вигоріло, нагару на сантиметр. Потім зайнялася ручка, вогонь перекинувся на холодильник і якийсь пластмасовий предмет над плитою. Звідти — пластмаса капала на шланг, який підводив газ від стояка до плити. Шланг поплавився, утворилася дірка, газ витік та вибухнув. Це — щастя, що наслідки такі. У приміщенні концентрація газу не перевищувала 5 відсотків. Якби заповнила повністю — не було б ані цього, ані сусідніх двох будинків.

Вибух пролунав 4 вересня о 10.30. Хвилею зруйнувало 10-ту квартиру на третьому поверсі й дві сусідні, вибило перекриття між другим, третім і четвертим поверхами. На будинку утворилася тріщина. Людей відселили у готелі.

Зранку 5 вересня до напівзруйнованого дому сходяться його мешканці. Йдуть по двоє-троє, мовчки стають у чергу біля свого під'їзду.

— Хоть со всеми перезнакомимся, — жартує Олена Хмиз із восьмого поверху.

Інші мовчки відвертаються. По черзі разом із рятувальниками заходять за речами.

— Мы на пятом этаже живем, в трехкомнатной. На два этажа выше той квартиры, где случился взрыв, — розповідає 38-річна Наталія Сдобнікова. — Я того дня повернулася о дев'ятій ранку з роботи. Працюю в нічну зміну адміністратором у супермаркеті "Таргет". Тільки заснула, тут на мене все посипалося. Спершу не могла зрозуміти, що відбувається. А як вилізла — кругом пилюка, сморід. Вікон немає, двері скосило. У чому була, у тому й вискочила. У нас підлога колом стала, паркет вибухова хвиля знизу підняла. У перший день дали зайти на 5 хвилин по документи. А тепер дозволяють зібрати по сумці. Квартири на нашому стояку повністю розбиратимуть. Добре, що дім цегляний. Якби панельний — склався б. У нас такий гарний ремонт був. Зараз живемо у кімнатці готелю "Турист" утрьох — я, чоловік і донька 8-річна Маша. Там одні тумбочки. Ні поїсти, ні підігріти. Ні ложки, ні тарілки. В чому вийшли з хати, в тому й є. Кажуть, учора сюди приходив той квартирант, що те все наробив.

— Меня, меня пустите. У меня там 20 попугаев и два аквариума на 250 литров. Они без меня сойдут с ума. Без еды сидят, голодные, холодные, — проривається крізь міліцейську охорону Олена Юфа, 56 років.

За півгодини виносить дві клітки. Одну з папугами, другу — з черепахами.

— А мы в гостиницу не переезжали, — каже у черзі 27-річний Олексій Бєсєдов у спортивних штанях та з барсеткою. — У меня 9-месячный ребенок. Как мы его кормить будем в гостинице? Мы к родственникам пошли. Сидим на головах один у одного.

— А нам нормально, — говорить Ірина Горєлова, 59 років. — Мы переночевали. Вечером Кернес (мер Харкова Геннадій Кернес. — "ГПУ") еще по тысяче гривен дал, на первое время хватит.

— А у меня все выдержали бронедвери, — розповідає 48-річний Віталій Гнідий. Його квартира  — навпроти помешкання №10. — Думали хату в селе покупать, но вложили деньги в ремонт. Те двери нас и спасли. Только согнулись от взрывной волны. Даже стены не потрескались.

Після обіду люди розходяться по тимчасових домівках.

О 8.00 до будинку під'їжджає КрАЗ. Робітники вивантажують частини крана, що розбиратиме дім.

— Будем разбирать сверху вниз, очень осторожно, чтобы все не завалилось, — каже начальник підприємства "Харківстальконструкція" Сергій Євель, одягаючи каску. — Отселим все восемь квартир с этого стояка. Люди должны забрать все — мебель в том числе. Эту часть дома будем строить наново. Надеюсь, до нового года управимся.

 

Зараз ви читаєте новину «Квартира вибухнула від сковорідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі