середа, 30 грудня 2020 07:50

"Двері відкрити не змогла. Пояснили, що ключі сувенірні"

Автор: DNL.DN.UA
  Аліна Колонцова з Дружківки на Донеччині втратила батьків у чотири роки. Обставин їхньої смерті не знає. Виховувалася в інтернаті, потім — у родині опікунів
Аліна Колонцова з Дружківки на Донеччині втратила батьків у чотири роки. Обставин їхньої смерті не знає. Виховувалася в інтернаті, потім — у родині опікунів

— Очень обрадовалась, что у меня ­будет свое жилье. Но когда посмотрела дом, а потом еще получила платежки с долгами по коммуналке — была ­шокирована, — про отримане від ­держави житло розповідає 19-річна Аліна ­Колонцова з Дружківки на Донеччині.

Аліна — сирота. Батьків не пам'ятає. Вони померли, коли їй було 4 роки. За яких обставин — не знає. Жила в інтернаті, потім — у родині опікунів. Зараз мешкає з подругою та її батьками, які її прихистили. Працює в піцерії офіціанткою-кальянщицею. За ­законом, має право отримати від держави гроші на купівлю житла чи отримати готове. Аліні передбачена сума у 345 тис. грн, хотіла нею скористатися. Але не встигла з документами, як їй пояснили. Тому погодилася на квартиру, ключі від якої їй вручили на початку вересня під час святкування Дня міста.

— Хотіла отримати гроші. Здала документи й поїхала в інше місто на роботу. З'ясувалося, що не додала одну довідку — про склад сім'ї. Принесла, як повернулася. Але мені сказали, що вже пізно, — розповідає Колонцова. — Гроші не отримаю, бо немає державної субвенції. Запропонували житло. Зраділа. Одразу після свята пішла за адресою, вказаною на ключах. Але двері відкрити не змогла. Звернулася до виконкому. Там пояснили, що ключі сувенірні. Справжні отримаю, коли буде готовий ордер на квартиру.

За два тижні необхідні документи були зроблені.

— Але замість квартири на вулиці Солідарності, 43, мені видали житло в будинку 54 на вулиці Космонавтів, — продовжує. — Це малосімейка, яку в місті називають мурашником. Стіни в під'їзді розписані, світла немає, ліфт не працює. Квартира — на дев'ятому поверсі з аварійним балконом. Ще й платіжку отримала з боргом за воду в 8 тисяч гривень на своє ім'я. Була в шоці — я ж іще не прописалася. Пізніше з'ясувалося, що також висить борг за тепло — 39 тисяч. Вирішила, такого подарунку не хочу. Пішла в міську раду. В квартиру повернулася разом із мером. На аварійний балкон не ризикнув вийти, лише зазирнув.

Аліна віддала ключі й документи на квартиру. Хоче отримати від держави компенсацію, аби купити житло в іншому місті.

— Мрію виїхати. Куди — ще не знаю. Люблю своє місто. Але в нас немає роботи. Доводиться працювати за копійки. Отримую 150 гривень за день, — говорить Аліна Колонцова.

Про цю проблему стало відомо міським депутатам. Узялися допомагати. З'ясувалося, що ремонт у квартирі вартістю 10–15 тис. грн обійшовся в майже 200 тис. грн. Квартири в тому будинку не користуються популярністю, кажуть місцеві. Власники часто їх віддають в обмін на погашення комунальних боргів.

— У квартирі зроблений косметичний ремонт. Встановлена газова плита й раковина, бойлер і ванна. За документами це коштувало 192 тисячі гривень. Важко сказати, чому так дорого. Запросили документи в замовника, розбиратимемося, — говорить депутат міської ради Денис Миронов, 39 років. — Не розумію, де логіка. За ці гроші можна було купити квартиру з ремонтом і меблями в пристойнішому районі. Після розголосу питання зрушилося. Уже було засідання комісії житлово-комунального господарства. Аліну знову поставили в чергу. Вона — в першій десятці. Чи отримає гроші — буде відомо наступного року. Залежить, чи виділять субвенції під цю державну програму для області.

Аліні видали квартиру замість грошей, бо вони не надійшли, каже Дружківський міський голова Володимир Григоренко. Підтвердив, що це питання тепер на контролі.

— Ми на 2021 рік включили її до списку, знову його подаємо. Можливо, доведеться чекати кілька років, — додає Григоренко.

Зараз ви читаєте новину «"Двері відкрити не змогла. Пояснили, що ключі сувенірні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі