четвер, 12 червня 2008 07:13

"Чорним" піаром суди не виграють

Останнім часом широкий загал став свідком скандалу між дочірнім підприємством "Старком Україна" і товариством "Телесистеми України" (торгова марка People.net). Предмет суперечки — нібито невиконання останніми договірних зобов"язань. Спочатку до публічного з"ясування відносин "Старком" підключив майже 40 представників засобів масової інформації і рекламних агентств України, які вибухнули гнівними пасажами щодо "недобросовісних дій" ТСУ. Однак згодом представники "Старкому" вирішили не ховатися за чужими спинами і 13 травня цього року влаштували прес-конференцію. Вони оголосили про свою готовність провести міжнародний аудит, аби довести "виконання своїх зобов"язань за контрактом про надання рекламних послуг на користь "Телесистем України".

Така поведінка викликає подив. Хто, впевнений у своїй правоті, звертається до суду й доводить, що йому мають заплатити за виконану роботу? Натомість "Старком" вважає за краще здіймати інформаційні "хвилі" й обливати брудом своїх візаві.

Представники "Телесистем України" навпаки поводяться спокійно. Вони навіть вирішили виступити в ролі "Магомета, який іде до гори" — 7 травня цього року подали позов до столичного Господарського суду з вимогою визнати договори між цими двома компаніями нечинними. Упевненість ТСУ в своїй правоті ґрунтується на вагомих аргументах. У товаристві провели внутрішній аудит. За його допомогою з"ясували, що колишній генеральний директор компанії Віталій Ворожбит 2 грудня 2006 року підписав зі "Старкомом" договір N01/11-06 СТ-ТСУ про надання рекламних послуг. Статут "Телесистем України" забороняв генеральному директорові підписувати без згоди наглядової ради угоди на суму понад 100 тис. грн. Тому договір зі "Старкомом" був рамковим, без визначення суми. Її записували в додатках. Такий прийом дозволив Віталієві Ворожбиту оминати цю заборону й підписувати документи на суми, що в сотні разів перевищують його повноваження. А точніше, як видно із практики, — у 287 разів.

Колишній директор підписував документи на суми, що в сотні разів перевищували його повноваження

У своєму позові представники товариства "Телесистеми України" спираються на статті законів. Вони доводять, що статутом товариства встановлені обмеження повноважень щодо підписання значних договорів, визначена процедура попереднього узгодження проектів угод (дій) із наглядовою радою компанії та отримання повноважень на ці дії. Колишній директор ТСУ, підписуючи документи зі "Старкомом", таких повноважень не мав. Тому акціонери товариства просять суд визнати незаконними кілька десятків додатків до договору, підписаних Ворожбитом.

Цей позов ґрунтується на вагомих юридичних аргументах. Тому переважна більшість опитаних журналістами експертів вважають, що товариство "Телесистеми України" має практично стовідсоткові шанси виграти процес за позовом про визнання договору нечинним. Очевидно, відчуваючи юридичну вразливість своєї позиції, "Старком" вирішив продовжити "чорну" піар-кампанію. У будь-якому разі прес-конференцію 13 травня багато хто сприймає як безсилу реакцію на факт подання зазначеного позову.

Водночас багато спостерігачів зауважують таку деталь. Керівництво ДП "Старком Україна" не могло не знати про "дивність" договору, підписаного Валерієм Ворожбитом, як і про те, що суми контрактів на такий різновид послуг були вочевидь завищеними. Це викликає підозри щодо певної змови із використанням добре відомого в рекламних колах механізму "відкатів". Є цьому й непрямі підтвердження: ДП "Старком Україна" висунуло претензії до ЗАТ "Телесистеми України" на суму майже $2 млн. Однак не поспішало виконувати умови угоди, які могли б легалізувати виплату цих коштів. Крім того, за умовами договору передбачено узгодження і підписання медіа-планів. Із боку товариства вони підписані неуповноваженою особою, а на документі відсутня печатка "Телесистем України". Також неможливо визначити, до яких додатків належать медіа-плани, оскільки відсутнє посилання на номер додатка.

Якщо ці підозри правильні, то поведінку "Старкому" пояснити просто. Для компанії вигідніше витратити значні суми на "чорний" піар і відвернути увагу від своїх взаємин із менеджментом ТСУ, аніж зізнатися у практиці "відкатів" топ-менеджерам партнерів — в обмін на укладання договорів, які дозволяють "Старкому" надавати віртуальні послуги за реальні гроші. Також не виключено, що "Старком", який намагався організувати проти "Телесистем" єдиний фронт представників рекламних компаній, наївно думав, що товариство вважатиме за краще не виносити сварок із хати. І замість відкритих і публічних судових процесів, із викриттям недобросовісних менеджерів, вважатиме за краще тихо заплатити 10 млн грн.

Однак, як видно, не на тих натрапили.

Зараз ви читаєте новину «"Чорним" піаром суди не виграють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі