вівторок, 02 вересня 2008 07:11

Бродячим собакам підсипають отруту у фарш

Цього місяця в Одесі отруїли понад 50 бродячих собак, кажуть у міськвиконкомі. За кілька днів у Суворовському районі міста виявили 15 трупів. Справою зацікавилися міліція, міська влада та Всеукраїнська спілка захисту тварин.

— Той, хто це робить, розбирається в отрутах, — розповідає голова Всеукраїнського союзу захисту тварин Ірина Момот. — Отрута була у фарші, який розкидали на вулицях. Це речовина, що вражає дихальні шляхи. Тварина вмирає довго й болісно.

Спілка захисту тварин звернулася з листом до Одеського міського голови 60-річного Едуарда Гурвіца. Кажуть, мер любить собак.

— Що, немає управи на цих нелюдів? Де міліція? Тварини не можуть самі захиститися — лише покусати. Краще вони кусали б міліцію! – відреагував Гурвіц на засіданні міськвиконкому.

Собак труїть сім"я, припускають правоохоронці. Однак міліціонери не виключають, що справу закриють.

— Такі справи можна розкрити за гарячими слідами, — каже начальник міліції Одеси Едуард Добринін. — Постфактум зібрати докази майже неможливо. Якщо не застати отруйника на місці злочину, із доказами, при свідках, то затримати його нереально.

В Одесі живе майже 5 тис. бродячих собак. Понад рік у місті працює центр допомоги бродячим тваринам. Їх стерилізують і лікують.

— Людей теж можна зрозуміти. Собаки часто поводяться агресивно, — каже фахівець центру Сергій Мазуренко. — Збиваються у зграї й нападають на людей. Два роки тому на околиці міста зграя собак роздерла на шматки 11-річного хлопця.

Одесит 35-річний Ігор Саблін підтримує отруйників.

— На мене не раз нападали пси. Ледве відбив від них свою 4-річну доньку. Влада має ізолювати цих собак. Та відповідні служби, мабуть, займаються відмиванням грошей, а не ділом.

39-річна Олена Поповіченко з Одеси вважає, що її лабрадора Несі тиждень тому також отруїли.

— Після прогулянки Несі звалилася на підлогу й почала скавчати, — згадує Олена. — Вона вмирала в муках. Це бачили діти. Вважаю, що тих злодіїв треба судити. Побоююся бродячих собак. Але труїти тварин — мерзотно.

У міськвиконкому кажуть: найкращий спосіб захистити улюбленців — одягти їм намордник. Це передбачено правилами, встановленими міською владою: собаку вигулюють у наморднику, на повідку.

Зараз ви читаєте новину «Бродячим собакам підсипають отруту у фарш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі