пʼятниця, 11 жовтня 2019 07:15

Анастасія Потупало повісилася після ревізії на роботі

Автор: FACEBOOK.COM.COM/АНАСТАСІЯ ПОТУПАЛО
  Анастасія Потупало із Тульчина на Вінниччині після школи вивчилася на діловода. Роботи за фахом у місті не знайшла. Пішла працювати в торгівлю
Анастасія Потупало із Тульчина на Вінниччині після школи вивчилася на діловода. Роботи за фахом у місті не знайшла. Пішла працювати в торгівлю

— Загнали на той світ єдину внучку. Не вірю, що більше не побачу свою кровиночку. Вона ніколи не взяла б чужого. Скромна, хороша, жизнєрадосна. Це ж як доклювали дитину, що з переляку таке зробила, — каже 57-річна Раїса Паламаренко з Тульчина на Вінниччині.

Її онуку 22-річну Анастасію Потупало знайшла повішеною в орендованій квартирі вранці 25 вересня. Передсмертної записки не лишила, тілесних пошкоджень на ній не виявили. Слідчі спочатку відкрили справу за статтею "умисне вбивство" з позначкою про самогубство. 7 жовтня справу перекваліфікували в "доведення до самогубства".

Анастасія два місяці тому влаштувалася на роботу в торговельний центр "Європейський". Продавала жіночий одяг. Напередодні трагедії скаржилася, що власниця магазину хоче списати на неї брак коштів. Рідні переконані, саме вона винна у трагедії.

— Я вранці 24 вересня говорила з Настюшкою. Питаю, принести тобі їсти? А вона така сумна, що ледь говорить. Казала, в неї проблеми на роботі, хазяйка пресує. Якусь недостачу на неї вішає. А вона нічого про ті гроші не знає, — продовжує Раїса Іванівна. — Я її заспокоювала, аби нічого не боялася. Вона там без оформлення працювала. То на яких правах із неї можуть щось вимагати?

— Серед ночі до мене навідалася та власниця, — додає Раїса Паламаренко. — Почала у вікна гупати, фонарями світити. Обзивала, кричала, що брат Настін забрав 7200 гривень. Із сумою плуталася. Пізніше називала вже 4800. Я одразу взялася онучці дзвонити. Вона не відповідала, а потім вимкнувся телефон.

Уранці Раїса Іванівна з молодшим братом Анастасії 19-річним Едуардом поїхала до квартири, де вона жила. Ніхто не ­відчиняв.

— Квартира на першому поверсі. Я заглянув у вікно, а Настя висить на трубі. Заліз через балкон, вибив скло. Але сестричка вже була мертва, — розповідає Едуард. — Напередодні з нею бачилися, проводив додому. Вона нічого не розказувала. Була в нормальному настрої. Казала, хоче відпочити.

Із зашморгу дівчину діставав брат.

— Голосив з усієї сили. Просив: відкрий очі, подивися на мене, — каже Раїса Іванівна. — Сусіди нам розказували, що того вечора хазяйка таки приїжджала до Насті. Кричала. Зірвала в неї з вух золоті сережки, відібрала паспорт. Дитинка моя від плачу заспокоїтися не могла, люди говорили.

Коли ми знайшли Настю повішеною, визвали поліцію, — продовжує. — Але вони нікого не опитали й нічого не робили. Хотіли закрити справу як самогубство. Якусь розписку на 4800 гривень показували з чужим підписом. А тепер вона вже кудись ділася.

Анастасію із 3-річного віку виховували баба з дідом. Потім опіку оформили і над її братом.

Дід був педіатром, працював головним лікарем. Баба — медпрацівником у санаторії та місцевому училищі культури ім. Миколи Леонтовича. Його після 11-го класу закінчила Анастасія, отримала фах діловода. Практику проходила в міській раді, проте постійного місця роботи там не знайшлося. Пішла в торгівлю. Після училища вийшла заміж. Спочатку жили гарно, за словами рідних. Згодом чоловік почав випивати, піднімати руку. Півтора року тому вони розлучилися.

Колеги із торговельного центру не вірять, що могла взяти гроші. Запевняють, Анастасія жила скромно. На зайве не витрачалася.

— Настя цінила кожну копійку. Навіть якщо й самій не вистачало — завжди готова була допомогти комусь, останнє віддати, — розповідає колега Павло Світ. — Ще після першого місяця роботи хотіла звільнитися. Але вирішила допрацювати другий, щоб порахувати все і піти по-людськи.

Такої ж думки про Анастасію сусіди та вчителі.

— Баба з дідом гарно онуків виховали, — говорить їхня сусідка 45-річна Олена Раптова. — Шкода Настю. Була світла й добра дівчинка. Нічого дурного за нею не помічали. Сподіваюся, винних у її смерті покарають.

Власниця бутика Тетяна Перенчук свою провину відкидає. Каже, мала з Анастасією гарні стосунки. Але гроші з каси все ж зникли.

— Зробили з мене неізвєсно кого. Я ні в чому не винувата, — каже Перенчук. — У касі не вистачало 7200. Настя мене манила днів п'ять, придумувала різні версії: то брат забрав, то ще щось. Жалко її, пішла ні за що.

Анастасію Потупало поховали біля родичів у Бортниках Тульчинського району 26 вересня.

Досудове слідство у справі триває. Опитують свідків, каже слідчий Владислав Прусик із Тульчинського відділення поліції. Якщо встановлять, що Анастасію довели до самогубства — винного можуть ув'язнити на п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Анастасія Потупало повісилася після ревізії на роботі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі