четвер, 22 липня 2021 08:15

36 дітей утопилися за 20 днів липня

Із початку липня на водоймах країни загинули 265 українців. Із них — 36 дітей. Такі дані на 20 липня повідомили рятувальники. За аналогічний період торік загинули 166 людей, із них 16 — неповнолітніх. Цьогорічну статистику називають рекордною.

Найпоширеніша причина нещасних випадків — купання в необладнаних місцях і напідпитку.

У штормову вітряну погоду взагалі не можна заходити у воду. Краще купатися вранці чи ввечері, коли немає небезпеки перегрівання. Температура води повинна бути не нижче +17…19°C. Плавати можна до 20 хв., радить 37-річний Сергій Данілін із Державної служби з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області.

— Краще починати з 3–5 хвилин і поступово збільшувати час. Не слід доводити себе до ознобу. При переохолодженні є ризик знепритомніти, може судомити, — каже Данілін. — Не можна входити та пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. У воді почнеться різке рефлекторне скорочення м'язів, що провокує зупинку дихання.

Не можна хапати за ноги, топити, подавати помилкові сигнали про допомогу, — продовжує. — Не плавайте з трубкою під час хвиль. Тільки уздовж берега в людних місцях. Аби в разі чого могли допомогти.

Якщо побачили, що хтось тоне — викликайте рятувальників. Рятувати самотужки можна, коли впевнені у власних силах. Інакше є ризик загинути обом.

Зараз ви читаєте новину «36 дітей утопилися за 20 днів липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі