понеділок, 17 травня 2021 11:14

Ягода завбільшки з перепелине яйце - в Україні з'явилися нові сорти ожини

Ягода завбільшки з перепелине яйце - в Україні з'явилися нові сорти ожини
Вага однієї стиглої ягоди сорту "Уошіта" в середньому сягає 8-10 грамів. Фото: надане Богданом Волинським

Два сорти ожини Уошіта та Натчез селекції Університету штату Арканзас, що в США, зареєстрували в Україні. Тепер їх можна вирощувати й місцевим садівникам. Вартість одного саджанця стартує від 50 грн.

Про те наскільки сорти врожайні, смачні та чи вибагливі в догляді Gazeta.ua розповів Богдан Волинський, садівник із Рівного.

"З Натчез не знайомий. Та вже сім років вирощую Уошіту. Придбав в одного садовода. Здивувався, що цей сорт нещодавно зареєстрували. Та загалом у наш час, інтернет та бажання бізнесменів заробити стерли будь-які кордони, тому придбати якийсь сорт не проблема", - розповів садівник.

Ягоди дозрівають в ранні терміни - на початку червня другого року після посадки. Від інших кущ відрізняється прямостоячими вертикальними стеблами. У догляді не вибагливий. Крім того, в рослини повністю відсутні шипи. Вага однієї стиглої ягоди в середньому сягає 8-10 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили банани вражаючого кольору

"За цей час я вивчив та дослідив Уошіту. Основна особливість сорту - ягоди. Вони є одними з найбільших. Водночас це і мінус, адже тоді врожай з куща не такий великий, як, наприклад, у Торн Фрі. Смак ягоди приємний, солодкуватий із невеличкою кислинкою", - сказав садівник.

Великою перевагою Уошіти є її пагони. Вони великі, стійкі, витримують навантаження плодів без підтримки опор. Їх легко і безпечно можна згинати, щоб укрити в зимовий період. Попри те, що сорт рекомендований для промислового вирощування, транспортувати ягоду не радить, особливо, якщо набула повної стиглості.

"Ягоди є не транспортабельними, коли досягають повної стиглості, бо м'які та соковиті. Якщо є намір продати, треба зривати раніше, але тоді вони будуть не такі солодкі", - продовжив Волинський.

Вартість одного саджанця в середньому від 50 грн. Придбати можна в інтернет-магазинах для садівників.

Ожина подібна до малини, але відрізняється кольором і смаком. Солодша, ягоди терпкуваті, з кислинкою. В Україні мало підприємств вирощують її для продажу. Переважно розводять у приватних садах. Для ожини підходять безвітряні ділянки, що гарно прогріваються. Не варто садити в низині, де може застоюватися волога. Любить легкий, гарно дренований ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «Ягода завбільшки з перепелине яйце - в Україні з'явилися нові сорти ожини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі