середа, 27 січня 2021 17:00
Роман Шахрай
Роман Шахрай
Журналіст

Нехай судять роботи

Років 15 тому записував інтерв'ю з президентом українського футбольного клубу. Працювали годину. Десь третину часу співрозмовник пісочив арбітрів за помилки. Я не втримався й запитав: "Може, нехай судять роботи?" Розсміялися.

Тоді це справді здавалося фантастикою. Зараз так не здається. Після того як уругваєць Хорхе Ларріонда не зарахував гола англійця Лемпарда в 1/8 Кубка світу-2010 проти Німеччини, а бригада угорця Кашшаї не побачила, що м'яч перетнув лінію воріт, коли Девич пробив на Євро-2012 з Англією, запровадили систему Goal-line technology. Вона автоматично фіксувала взяття воріт у "межових ситуаціях". Арбітру на спеціальний пристрій надходив сигнал.

Але цього було замало, щоб удосконалити роботу суддів. 2017-го іспанський "Реал" був найсильнішою командою світу, виграв усі головні титули. Проте у чвертьфіналі Ліги чемпіонів пройшов німецьку "Баварію" завдяки дев'яти грубим помилкам на його користь того ж Кашшаї. 2018-го "Сіті" отримав пенальті у грі з "Шахтарем", хоча Стерлінґ зачепився за траву. На результат це не вплинуло, але вже за кілька місяців VAR застосували в матчах Ліги чемпіонів.

Система відеоповторів не стала панацеєю. Роль головного судді зменшилася. Тепер важливі підказки, що їх дасть VAR-арбітр. Тренери команд на це вплинути не можуть. А треба. Вони мають право, скажімо, тричі за тайм звернутися до судді для перегляду VAR. Так, як це відбувається в тенісі. Але цей вид спорту йде до того, щоб матчі судили роботи.

Футболу також цього не уникнути

Зараз ви читаєте новину «Нехай судять роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі