понеділок, 03 липня 2023 15:20
Роман Шахрай
Роман Шахрай
Журналіст

Його збірна

– Нагадай, коли там гратиме збірна. Треба взяти традиційний джентльменський набір, – таке прохання від найкращого друга я чув упродовж останніх 20 років.

Він цікавився футболом із дитинства. Пік припав на 1980-ті. Тоді не пропускав жодної трансляції матчу за участі київського "Динамо" і збірної Валерія Лобановського, яка викликала фурор на Кубку світу-1986 та здобула срібні нагороди Євро-1988.

Улітку 1993-го він вступив до харківської фармацевтичної академії. Роком пізніше в гуртожитку ще глянув легендарний матч "Динамо" – "Спартак", коли наші перетворили першотаймовий рахунок 0:2 на підсумковий 3:2. А після закінчення вузу побіжно стежив за шляхом команди того ж Лобановського до півфіналу Ліги чемпіонів 1998/99.

Згодом інтерес до футболу зник. Брат намагався розпалювати в ньому вогонь під час фінальних частин Кубка світу. Та без особливого успіху. Єдиний виняток – склав мені компанію, коли пів року тому аргентинці та французи виконували післяматчеві пенальті, щоб виявити переможця турніру в Катарі.

Його надихала тільки одна команда – збірна України. Не пропускав її матчів. Готувався заздалегідь. Смакував пиво та насолоджувався чипсами – це й був той самий джентльменський набір.

На початку цього року його мобілізували. 26 березня збірна стартувала в Англії у відборі на Євро-2024. Він саме приїхав додому – відпустка. Але трансляцію з Лондона пропустив.

– Якось бурхливо на душі було, – пояснив наступного дня, коли повертався в розташування військової частини.

Він загинув у середині травня. Наче відчував. На 40-й день після його відходу збірна виграла неочікувано важкий поєдинок у Мальти.

Після фінального свистка я звів руки до неба. Саме звідти він тепер радіє перемогам.

Зараз ви читаєте новину «Його збірна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі