неділя, 09 квітня 2023 09:15
Роман Шахрай
Роман Шахрай
Журналіст

Футбол не пробачив

Новопечерські Липки – квартал бізнес-класу, розташований у Печерському районі столиці. Щоб потрапити туди, треба пройти не одне кільце охорони. У нашому з колегою випадку допомогло журналістське посвідчення. Бо в цю зону розкоші потрапили по роботі – для інтерв'ю з Русланом Ротанем.

Він постійно жив у Дніпрі. А в елітному районі Києва винаймав квартиру. Мешкав там без сім'ї. Тож дозволяв собі пізно прокидатися. Тому призначив на 10-ту. Саме снідав в улюбленому ресторані поряд із квартирою. Запропонував скласти йому компанію. І ми залюбки смакували чаєм із сирниками. А колегу після годинної розмови Ротань іще довго не відпускав – "не під диктофон".

Цього інтерв'ю ми добивалися довго. Я наполягав і підганяв колегу. На час розмови футболіст Русик уже перетворився на тренера Петровича. Але наш інтерес полягав у тому, щоб відкрити читачам одного з найбільш талановитих півзахисників у історії українського футболу. Про себе я завжди називав Ротаня українським Пірло, віддаючи данину тонкому пасу та майстерному удару зі штрафного. Тому самому, який дав "Дніпру" змогу зрівняти рахунок у фінальному матчі Ліги Європи-2015. Іспанці таки забили вирішальний м'яч. Та після гри власник дніпрян Коломойський усе одно влаштував бенкет. Було за що – українська команда боролася за єврокубок. Бо її капітан зумів розширити діапазон власних дій і піднявся з опорної зони на позицію диспетчера. Таку трансформацію майже 15 років тому здійснив той самий Пірло.

Ротань говорив щиро, проте обережно. Ми й не чекали надзвичайних одкровень. Розуміли: не буде тренер-початківець просторікувати про свою філософію та наполягати на ній. І чесно кажучи, не надто вірили, що в нього вийде. Надто м'який за характером. Не для цієї професії.

Провалений відбір молодіжки на Євро-2021 свідчив про нашу правоту. Тільки Ротань не здався. І на Євро-2023 команду вивів. Тепер боротиметься за те, щоб стати першим тренером, який повезе збірну України на Олімпіаду. А водночас підстрахував Сергія Реброва у стартовому матчі відбору на Євро-2024.

Програв Англії – 0:2. Очолювана тимчасовим тренером команда діяла безбарвно. На трьох стільцях, а Ротань працює ще й в "Олександрії", тепер всидіти нереально. Нинішній футбол надто вимогливий і такого ставлення до себе не пробачає.

Зараз ви читаєте новину «Футбол не пробачив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі