неділя, 28 травня 2023 18:49
Роман Шахрай
Роман Шахрай
Журналіст

Абетка

– Цьогоріч помер Марадона. Тому пропоную забронювати літеру М, – пишу колезі наприкінці 2020-го. "Цікаво", – відповідає він.

Випускаємо підсумковий номер "Країни"-2020. Традиційно в ньому має бути присутня рубрика "Абетка". І традиційно він її веде. Розпитує в нас варіанти, які можемо запропонувати.

Працює він на совість. Інакше не вміє. Жодної справи не вважає дріб'язковою – такою, що можна зробити абияк. Тому детальний на редакційних літучках. Вони можуть тривати по кілька годин і викликають наприкінці втому у присутніх. Проте тільки не в нього. Бо він не втомлюється від роботи. Він радіє з того, що вона є і він може бути корисний.

Після 24 лютого 2022-го він вбачав свою користь в іншому. Змінити биття пальцями по клавіатурі на опанування військової професії. І нічого, що практичного досвіду у війську за свої тоді майже 35 років життя не мав. М – мотивація. У його випадку величезна. А ще технічна кмітливість. Тому я зовсім не здивувався, що за рік він пройшов шлях від рядового солдата до молодшого лейтенанта Збройних сил України.

Узимку я читав його інтерв'ю одному з інтернет-сайтів. Захопився, бо в ньому він не просто переповідав пережите. А намагався донести до читачів витоки того, що відбулося. Де й у чому ми промахнулися. Що треба зробити тепер, аби такого більше не повторилося.

Наприкінці квітня він загинув у Бахмуті. Міг не йти в той бій. Але тоді зрадив би самого себе. Так не робив ніколи.

Його прізвище починалося на М.

Лі­теру в абетці-2023 заброньовано.

Зараз ви читаєте новину «Абетка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі