четвер, 04 лютого 2021 18:04

Снайпер влучив у нього двічі: вшанували героїв
5

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні
У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

4 лютого день народження у Героїв Небесної сотні Василя Аксенина і Віктора Чміленка. Їм мало б виповнитися 59 та 60 років. Аксенин родом із села Литячі Тернопільської області, а Чміленко - з міста Бобринець, що на Кіровоградщині. Учасників Революції гідності не стало 7 років тому: Чміленко загинув від кулі снайпера 20 лютого, Аксенин помер після поранення - 12 березня в лікарні.

Їхню пам'ять вшанували сьогодні у Києві. Проєкт "День народження Героя" започаткував Національний музей Революції гідності. У день народження тут згадуватимуть Героїв Небесної сотні. О 12:00 лунатиме пам'ятний дзвін.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні
У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

"З початком року ми започаткували цей проєкт, щоб згадати поіменно в день народження конкретного Героя Небесної сотні. Цього дня родина згадує найяскравіші моменти з ним, не лише жертовність, яка була проявлена на Майдані. Згадуємо, якою була людина, і яка це втрата не лише для родини, а й для всіх нас", - каже заступниця генерального директора з розвитку та культурно-просвітницької роботи Національного музею Революції гідності Ольга Сало.

Біля Дзвону гідності на алеї Героїв Небесної Сотні десятки людей тримають квіти. Перед початком заходу надівають захисні маски. Чоловік поправляє свічку навпроти фото Василя Аксенина. Жінка в окулярах вмикає камеру на телефоні і починає знімати.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні
У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

"Аксенин значну частину життя провів у Чернівцях. Він зміг себе реалізувати і як хороший сім'янин, і як підприємець. Виховав чудових синів - Богдана та Юрія. Мене вразила його небайдужість до близьких і тих, хто потребував допомоги. Хто б про що не попросив, він кидав усе і допомагав. Також відзначався надзвичайною любов'ю до птахів. Він був українцем з активною громадянською позицією. Він був небайдужим до тих суспільно-політичних подій, які відбувалися навколо нього та країни", - говорить вчена секретарка Національного музею Революції гідності Леся Онишко.

"Спочатку він вийшов на Майдан у Чернівцях, потім активно долучився до тих, хто стояв у Києві. Ворожа куля поцілила в нього на вулиці Інститутській. Того дня він був у важкому непрофесійному бронежилеті. Йшов попереду побратимів, щоб захистити їх. Після трьох тижнів боротьби за життя Аксенин помер", - додала вона.

Ближче до каплиці архістратига Михаїла й українських Новомучеників підходить жінка. У руках тримає білу троянду. Роздивляється портрети Героїв Небесної сотні.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні
У Києві вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

"Познайомилася з паном Чміленком у 2010-2011 роках. Я була активісткою, коли підприємці виходили на протести через законопроєкти, які нищили середній бізнес. Мала честь поїхати на Кіровоградщину, де зустрів Чміленко з друзями-підприємцями. Вони піднімали свій регіон. Це був чоловік, який цікавився історією України та своєї маленької батьківщини. Він ініціював та зібрав свідчення жертв Голодомору на Бобринеччині. Цікавився історією свого роду", - розповіла Сало.

"Він був фермером, і переймався тим, щоб інші фермери України ділилися досвідом та намагалися допомагати один одному. В останні хвилини свого життя він з ношами намагався врятувати поранених. Чміленко помер одразу на місці після того, як снайпер двічі в нього влучив", - зазначила вона.

Кожен підходить до Дзвону гідності та вдаряє двічі на честь Героїв Небесної сотні. Чоловік у синій кепці перед тим хреститься. Жінка кладе 2 білі тюльпани біля портрету Героїв.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Юрій Аксенин вшанував пам'ять батька Василя Аксенина
Юрій Аксенин вшанував пам'ять батька Василя Аксенина

"Цілий ранок намагаюся поговорити з татом, привітати його, подякувати. Він пишався країною, Майданом. Хотілося б йому розповісти, в якому стані перебуває наша держава, що відбувається зі здобутками Майдану, як російські агенти намагаються відкинути цю боротьбу за незалежність. Тільки в єдності сила і лише разом зможемо подолати нашого зовнішнього ворога і тих агентів, які вже є в нашій державі. А потім ми знайдемо порозуміння між собою. Варто приходити сюди заради віддання шани. Людина, яка не забуває їхній подвиг, завжди буде вільною", - сказав син Анексина 30-річний Юрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Важко, бо вбивці не покарані": у Львові вшанували перших загиблих на Майдані

Цього місяця будуть відзначати дні народження Героїв Володимира Бойкова (5 лютого), Миколи Панькова (6 лютого), Віктора Хомяка (20 лютого), Володимира Кіщука та В'ячеслава Веремія (22 лютого), Юрія Дяковського (27 лютого).

Проєкт "День народження Героя" започаткував Національний музей Революції Гідності у січні 2021 року. Метою є вшановування кожного із Небесної Сотні. І таким чином висловити Небесній Сотні вдячність за їхній громадянський вибір та героїчний подвиг.
У день народження Героя Небесної Сотні перед Дзвоном Гідності лунатиме пам'ятний дзвін щоразу о 12:00. Співробітники Музею будуть встановлювати портрети та квіти.

Зараз ви читаєте новину «Снайпер влучив у нього двічі: вшанували героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі