понеділок, 31 березня 2014 15:05

У Львові в чергу стають вночі, аби подати документи на закордонний паспорт
8

Фото: Юлія Ліпіч

В останні дні робочого тижня березня біля міграційної служби Шевченківського району у Львові зібралося більше сотні відвідувачів. Люди записуються у чергу, аби подати документи на закордонний паспорт.

"У нас тут два списки — вчорашній та сьогоднішній. Усередину запускаємо по дві людини з кожного списку. Є такі відвідувачі, які займають чергу з третьої ночі, хоча прийом громадян починається о дев'ятій, - розповідає координатор черги біля міграційної служби Олександр Ганович. - Щодня сюди приходять понад двісті людей. Багато матерів — з дітьми. Жінки вписують їх у паспорти, аби на випадок війни вивезти з України". 

У Міжрегіональному центрі видачі паспортних документів на вул. Залізничній людей трохи менше. Тут обслуговують жителів восьми західних областей. Закордонний паспорт коштує на 100 грн більше, ніж в решті міграційних служб. 1000 грн платять за триденне виготовлення закордонного паспорта. У 10-денний термін документ вироблять за 820 грн, протягом місяця — за 500.

"У мене тітка, татова сестра, з родиною у Криму живе. Щороку їздили до них відпочивати. Тепер не зможемо. Думаємо, у Болгарію на відпочинок поїхати. Якщо назбираємо грошей, то, можливо, у Грецію чи Італію на десять днів зберемося, - каже львів'янка Катерина Горностай. - Кинулася до закордонного паспорта, а йому вже термін вийшов. За новим кинулася — а тут черги нереальні. За останні десять років не пам'ятаю, аби за чимось такі черги були".

Мирослав Кануш три дні підряд займав чергу під Міжрегіональним центром видачі паспортних документів. Жодного разу не потрапив. На четвертий день вже не пішов.

"По телевізору почув, що в тому році біометричні паспорти будуть. Вирішив, для чого платити два рази? Почекаю вже нові, тоді вироблю, - каже. - Багато тут стоять, бо хочуть від війни тікати. Знаю, що біженці без закордонних паспортів зможуть покинути територію України. Мені нема, куди утікати. Я на Україні народився, тут повинен померти".

Начальник Міжрегіонального центру видачі паспортних документів Мирослав Брославський каже, що ажіотаж створюють люди, які збираються на сезонні роботи у сусідні європейські країни, ті, що планують влітку відпочивати закордоном та ті, що піддаються паніці.

"Перед тим, як цілий день стояти у черзі, люди повинні зібрати повністю всю інформацію. Інколи приходять і вимагають паспорта за 170 гривень. Ми по такій ціни не видаємо, - каже. - Зараз багато матерів із дітьми приходять. Наголошую, дитину можемо вписати в паспорт тільки з дозволу обох батьків. Навіть, якщо перебувають у шлюбі. Вже мали прецедент, коли мама дитину вивезла за кордон. Батько тут кричав, що вона дитину викрала. І він нас усіх під суд підведе".

Для уникнення черг Державна міграційна служба України запровадила додатковий день для прийому заяв. Та черги не зменшилися. Кажуть, така ситуація буде до літа.

Три дні тому, державна міграційна служба України перестала видавати в Криму закордонні паспорти. Жителі півострова зможуть отримати державний або закордонний паспорт України в будь-якій точці української материкової частини.

Зараз ви читаєте новину «У Львові в чергу стають вночі, аби подати документи на закордонний паспорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі