середа, 28 травня 2014 19:24

Вінницькі активісти вимагали відставки обласного прокурора
11

Фото: Анна Бова

 

28 травня о 10 ранку у Вінниці активісти Майдану, Народної волі, самооброни разом із небайдужими громадянами збираються біля приміщення обласної прокуратури. Під дверима установи кладуть поминальний вінок із траурною стрічкою: "Прокурори - вбивці демократії". Розгортають плакати з написами: "Прокуратура кришує мафію" та "Продажних прокурорів на нари". Вивантажують кілька автомобільних шин. Вимагають, аби прокурор області В'ячеслав Соколовий написав заяву на звільнення.

"Ми не прийшли просто поговорити, діалогу не вийде. Наша вимога конкретна - хай звільняється. Ми вчетверте прийшли з такою вимогою, але прокурор і досі нас не почув. Не розуміє, що громада його не хоче, бо немає до нього довіри", - каже 41-річний вчитель Руслан Плотніков.

На сходах прокуратури чоловік майструє опудало прокурора. На дерев'яну палицю одягає чорні штани та піджак, з кишень якого виглядають дрібні купюри.

"В дев'яності роки це був мій найкращий костюм, він у мене був один. А зараз не шкода і спалити для корисної справи. Це опудало зла, підкупу, підлості і хабарництва. Спаливши його, ми символічно дамо зрозуміти нашим посадовцям, що все зло буде знищене і викорінене", - каже колишній вчитель, 53-річний Михайло Сіранчук.

"Як я вже сюди припхалася за 150 кілометрів, то не піду так просто. Пишіть заяву, або ми будемо тут жити. На вулиці у наметі не буду, бо здоров'я не те. Я займу прокурорський кабінет", - вигукує 60-річна Валентина Писаренко.

У цей час до приміщення прокуратури евакуатор підвозить спалений ущент автомобіль автомайданівки Таїси Гайди. Чоловіки вивантажують авто, ставлять на тротуарі.

"Моя машина це конкретний приклад бездіяльності прокуратури. За два місяці у справу про підпал машини прокуратура не просунулась ні на крок. Сьогодні 100 днів, як розстрілювали людей на Майдані. 60 днів, як призначили Соколового, а жодна справа не розкрита. Досі не покарані ті, хто із Вінниці відправляв до Києва "тітушок", хоча у нас є номера автобусів та прізвища їх власників", - сказала Гайда.

У цей час до прокуратури під'їжджає пожежна машина. З обох боків біля приміщення стають міліонери та самооборонівці. Прокурор виходить до людей, за годину перемовин запрошує представників від кожної організації до свого кабінету.

"Ми уже створили консультативну раду при прокуратурі. Туди можуть увійти усі бажаючі від ваших організацій. Прокуратура налаштована на тісну співпрацю з громадянами. Всі питання, які виникатимуть, будемо обговорювати разом та шукати шляхів вирішення", - пообіцяв Соколовий.

Перемовини в кабінеті начальника тривали кілька годин. Прокурор дав можливість висловитися кожному, хто прийшов. Сторонам вдалося домовитися про співпрацю. Активісти не вимагали звільнення, а прокурор пообіцяв 17 червня поінформувати громадськість, як просувається слідство по справах "тітушкок", незаконному захопленні стадіону біля школи №18 та підпалі машини Таїсії Гайди. Поки тривало обговорення питань, більшість мітингарів розійшлися від прокуратури, прихопивши неспалене опудало та шини. Залишили тільки спалене авто. Пообіцяли, що заберуть під час наступної зустрічі.

Подібні акції відбулися сьогодні під прокуратурою Одеси, Луцька, Рівного, Миколаєва, Чернігова.

Зараз ви читаєте новину «Вінницькі активісти вимагали відставки обласного прокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі