четвер, 10 серпня 2023 12:43

Спецтема: Війна Росії проти України

В ЗСУ висловилися про відкриття пляжів на Одещині

В ЗСУ висловилися про відкриття пляжів на Одещині
Питання з мінною небезпекою у Чорному морі не вирішене. Фото: pixabay.com

В Одеській області хочуть відкрити пляжі до оксамитового сезону. Військове командування вважає таке рішення недоречним.

Від Одеської ОВА надійшов запит до військового командування щодо можливих загроз, повідомила у четвер керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає "Суспільне". Там одразу сформували застереження щодо відкриття пляжів.

"Узбережжя Чорного моря – це все-таки лінія охорони та оборони, а також лінія надзвичайної небезпеки. Ми розуміємо, що російські кораблі знаходяться досить далеко від берегів, які контролюються Україною сьогодні, але абсолютно виключати імовірність висадки ворожого десанту не може ніхто", – сказала Гуменюк.

Водночас вона додала, що відпочинок на пляжах можливий:

"У випадку створення додаткових заходів безпеки та відповідних застережень оздоровитися на узбережжі можливо. Такі ділянки будуть підготовлені. Але це питання до місцевої влади. Якщо вони зможуть своїми силами й ресурсами це забезпечити й позначити ці ділянки".

Питання з мінною небезпекою у Чорному морі не вирішене, після закінчення дії зернової угоди росіяни оголосили про додаткове замінування водойм.

"Перевірити інформацію про додаткове замінування ми не можемо, але можемо констатувати, що понад 30 мін з початку цього року вже винесло до узбережжя в нашій зоні відповідальності. Це Миколаївщина, Одещина та Херсонщина", – розповіла керівниця пресцентру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни придумали, як ховатися від ударів ЗСУ на півдні

Вона наголосила, що наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС досі повністю не вичерпані: сміття може залягати на глибині або серед островів сміття, що дрейфують у морі. Гуменюк прокоментувала також використання захисних сіток на пляжах:

"Я особисто не знаю таких сіток, які можуть бути гарантом того, що міна не здетонує. Тим більше, що морські та якірні міни мають досить чутливий елемент. Їхній підрив у воді може спричиняти гідроудар у самій товщі води до 1 кілометра, а розліт уламків до 200 метрів, тому від них треба буде триматись досить далеко".

Роботу кафе та ресторанів в Одесі буде продовжено до 23:00. Відносно розважальних заходів залишаються колишні обмеження: дискотеки повинні завершуватися до 22:00.

Зараз ви читаєте новину «В ЗСУ висловилися про відкриття пляжів на Одещині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі