вівторок, 06 лютого 2018 04:10

У музеї Пирогова різко висловилися про зміну власника садиби

Автор: pirogov.com
  Директор музею М.І.Пирогова різко висловився про передачу садиби у власність міста
Директор музею М.І.Пирогова різко висловився про передачу садиби у власність міста
У Вінниці Національний музей-садиба Миколи Пирогова може не стати спільною комунальною власністю Вінницької міської ради та облдержадміністрації.

Проти такої ініціативи мера Вінниці Сергія Моргунова виступає генеральний директор музею М.І. Пирогова Петро Гунько.

"Я буду категорично проти передачі музею-садиби у комунальну власність міста. По-перше це нереально зробити. В 1997 році Указом Президента музей отримав статус Національного без подальшої зміни власника. А власником є Міністерство охорони Здоров'я, - говорить Gazeta.ua Петро Гунько. – По-друге, Вінницьку міську раду цікавить земля. Вони шукають землю під будівництво житлових комплексів. Аби отримати землю садиби їм треба звертатися до Верховної Ради. Процес довгий і тривалий. А тут би все сталося просто. Музей переходить у комунальну власність, вони стають власниками і розпоряджаються землями, а нам для музею лишать 8 гектар. Ще маємо 10 гектарів чудового саду".

Вчора голова ОДА Валерій Коровій заявив, що давно хотіли повернути цей музей та скпеп Пирогова в комунальну власність та зробити із нього достойний туристичний комплекс, пише 33 канал.

"Це надзвичайно привабливий в плані туризму та інвестицій об'єкт! Скажу відверто, давно хотіли повернути цей музей в комунальну власність. Але він має статус Національного і його працівники також мають особливий статус… І це нас стримувало, - каже Валерій Коровій. - Коли побачили в Інтернеті та ЗМІ цю інформацію, то впершу чергу звернулись до Мозу із гарантією від міськради і області виділення 200 тисяч на ребальзамацію тіла у вигляді субвенції держбюджету. І друге – пропозиція забрати комплекс у спільну комунальну власність міста і області! І на сьогодні це питання – грошей та фахівців для ребальзамування вирішені. Бо Росія за свої послуги по тілу Пирогова хотіла від 3 до 5 мільйонів гривень. Для мене це був шок!".

Автор: pirogov.com
  Забальзамоване тіло хірурга Миколи Пирогова у Національному музеї-садибі у Вінниці
Забальзамоване тіло хірурга Миколи Пирогова у Національному музеї-садибі у Вінниці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля погруддя Тараса Шевченка організували цілодобову охорону

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у соцмережі "Фейсбук" опублікувала опитування чи потрібно ребальзамувати тіла вченого-хірурга Миколи Пирогова у Вінниці. Чи краще 200 тисяч гривень витратити на ліки для онкохворих дітей. У відповідь чиновниця отримала всплеск обурень від українців. Мовляв, гроші треба знайти на ребальзамацію і на медпрепарати.

Після допису чиновниці миттєво відреагував міський голова Вінниці Сергій Моргунов, якого обурила позиція Супрун щодо ребальзамації тіла хірурга Миколи Пирогова. Одразу заявив, що знайдуть кошти на ребальзамацію. додав, що разом з головою Вінницької ОДА Валерієм Коровієм ініціюють перед урядом питання передачі у спільну комунальну власність територіальних громад Національного музею-садиби М.І. Пирогова.

Ініціативу вінницької влади Уляна Супрун підтримала.

Зараз ви читаєте новину «У музеї Пирогова різко висловилися про зміну власника садиби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі