четвер, 19 червня 2014 16:59

Вчителька зібрала 30 тисяч гривень на потреби класу
5

Фото: Анна Бова

Батьки учнів 1-А класу школи №2 смт. Літин Вінниччини звинувачують класовода у грошових поборах. Скарги тривають рік, але дирекція відреагувала на них тільки по закінченню навчального року. Коли під заявою підписалася більша частина батьків.

 

"У нас урвався терпець. Із 24 батьків - 13 підписалися під заявою. Таку занесли до директора школи, якщо він ніяк не зреагує - будемо звертатися до правоохоронних органів. Цілий рік вчителька - Олена Затайдух, збирала гроші - то на тумбочки, то на кружечки. То чайник купити треба, то нові тюлі в клас. Всіх батьків пересварила між собою. Тому ми і мовчали цілий рік", -розповідає голова батьківського комітету 1-А класу Лариса Кравець, 37 років.

На останніх класних зборах батьки попросили вчительку відзвітувати за витрачені кошти.

"Ми як порахували - виходить, що зібрали майже 30 тисяч гривень. Жодного документу на витрачені кошти немає. Коли віддавали на покупки гроші - просили розписатися у отриманні. А вона лише закладе руки за спину, і як генерал ходить класом і каже: "Хто ви, хто я, шоб я ше вам тут підписувалася". Бо має 27 років трудового стажу. От на тих останніх зборах, як як згадали і про ремонти, які їй вдома безкоштовно один батько робив, про всі подарунки і сумки з продуктами їй додому - впала на коліна, повзла так через весь клас, пробачення просила. Ми їй казали - майте гідність. Самим соромно було на це дивитися", - кажуть батьки.

Після перших скарг батьків - директор школи - Михайло Нагорний - заборонив здавати батькам кошти на будь-які покупки. Але збір коштів продовжувався - батьки пояснюють - через страх за дітей.

"Вчителька наших дітей смикала за вуха, шарпала, звинувачувала у розумовій відсталості. Особисто про мого сина зараз така мова. Викрали з лікарні його медичну картку, і не зрозуміло як там з'явився запис із знаком питання про розумову відсталість. Але про те, що пів-класу не навчила писати-читати - не згадує. Ще й розповідає, що у неї родичі в міліції, в прокуратурі. Знає, куди звертатися, якщо з роботи її звільнять", - додає Кравець.

На останніх зборах ради профкому школи, які зібрав директор, було прийнято рішення - замінити вчителя. Але звільнити з посади Затайдух директор не має законних підстав. Батьки ж побоюються, що вчителька буде продовжувати грошові махінації у інших класах.

"В жодному класі у нас ніколи не виникало таких питань. Цей скандал кидає тінь не лише на мене, а й на весь педагогічний колектив. Тому не відреагувати на заяву батьків ми не можемо, - розповідає директор Михайло Нагорний, 56 років. - Піти на пенсію за вислугою років Олена Миколаївна не погодилася. Звільнити її з посади не маємо законних підстав. Вона зараз звернеться до суду і тоді я ще буду виплачувати їй кошти. Коли отримав від батьків заяву - одразу попросив у вчительки письмові пояснення. Вона мені їх не надала і в той самий день пішла на лікарняний".

Вчителька від коментарів відмовляється. Найняла адвоката.

"Я в лікарні на амбулаторному лікуванні, маю проблеми із тиском. Всі питання до мого представника - Юлії Мельник", - прокоментувала телефоном Олена Затайдух, 46 років.

Невдоволені батьки написали скаргу до Вінницької обласної прокуратури та відділу освіти. Мають намір відстоювати інтереси своїх дітей у суді.

Зараз ви читаєте новину «Вчителька зібрала 30 тисяч гривень на потреби класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі