середа, 08 травня 2019 11:11

У Полтаві розповіли про злочини Третього рейху та СРСР - фото
6

В Полтаві розповіли про злочини Третього Райху та СРСР
Фото: Вадим Патик
В Полтаві розповіли про злочини Третього Райху та СРСР
В Полтаві розповіли про злочини Третього Райху та СРСР
В Полтаві розповіли про злочини Третього Райху та СРСР
В Полтаві розповіли про злочини Третього Райху та СРСР

7 травня в Полтаві у приміщенні обласного архіву пройшла документальна виставка "Злочини Третього рейху. Полтавщина".

Журналіст Gazeta.ua побував на заході.

"Таку виставку ми проводимо щороку. Зібрали вирізки з газет, фото тих часів, документи, розпорядження та накази, німецькі агітаційні матеріали. Коли говоримо про початок 1940-х, маємо розуміти, що це період злочинів. Їх здійснював Третій рейх і СРСР. На Полтавщині політика Німеччини була жорсткіша, ніж у Галичині", - розповів історик у краєзнавець Тарас Пустовіт.

На стенді, зокрема, була німецька пам'ятка з поясненнями, як потрібно поводитися на окупованій території. Що робити з місцевими євреями, як карати людей за порушення, кого брати до органів місцевої влади.

"До створених із місцевих жителів органів влади рекомендували брати тих, хто постраждав від більшовиків. Спочатку населення добре зустрічало німців, згадували часи гетьмана Скоропадського. Але цей оптимізм швидко зник", - продовжує історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві на масових похованнях часів війни планують збудувати багатоповерхівки

Пустовіт стверджує, що спочатку людей заманювали на роботи в Німеччину за допомогою пропагандистської кампанії. На стенді представлені агітаційні листівки, які зображують щасливих остарбайтерів. Говорили, що робота в Німеччині — можливість долучитися до європейської культури та добре заробити. Люди, які працювали в колгоспах, були звиклі до тяжкої роботи, сподівалися на краще життя. Втім, скоро від остарбайтерів на батьківщину почала надходити інформація про важкі умови роботи в Рейху. Добровільних робітників ставало все менше. Почали проводити облави. Всього з Полтавщини вивезли майже 166 тисяч осіб. Переважно жінок, підлітків і старих, чоловіки були на фронті. Після війни лише 100 тисяч повернулося назад в "сталінський рай", майже 50 тисяч роз'їхалися по країнах Заходу", - зазначив Пустовіт.

Також показали оригінали справ військовополонених із концтабору Dulag 151. Це один із 146 таборів Полтавщини.

"Комплекс документів військовополонених показує нам долі цих людей. Ми знаємо, що у Dulag 151 знищували людей. Він був на території майбутніх артскладів, де зараз монумент "Скорботна мати". На жаль, точних планів табору не збереглося. Зараз маємо справи полонених і остарбайтерів. Архіву їх передала Служба безпеки України. Всього майже 100 тисяч справ", - говорить історик.

Пустовіт розповів, що після страждань на роботах у Німеччині остарбайтери потрапили під знущання більшовиків.

"Питання у спецслужб були до тих, кого звільнили американці чи англійці. Це викликало підозру. Хто працював на німецьких військових заводах, приховували це від НКВД, боялися постраждати", - зазначив краєзнавець.

Тарас Павлович стверджує, що дослідження історії Другої світової війни після 2014-го покращилося.

"Раніше наша історіографія цього періоду була у фарватері російської. Зараз, зокрема, завдяки Інституту національної пам'яті ситуація змінилася на краще. Ми святкуємо 8 травня як День пам'яті та примирення, а не День перемоги. І це правильно", - підсумував Тарас Пустовіт.

У 1941-1942-х тут був німецький концентраційний табір Dulag 151, де планомірно знищували війсковополонених, і пересильний Dulag 205. Міська рада планує віддати цю землю під забудову багатоповерхівками.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві розповіли про злочини Третього рейху та СРСР - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають